زخم نافذ آئورت Penetrating Aortic Ulcer

زخم نافذ آئورت (Penetrating Aortic Ulcer)-معرفی و علائم

فهرست مطالب

زخم نافذ آئورت(PAU) چیست؟

زخم نافذ آئورت (PAU) اغلب نشان دهنده یک آسیب شدید در شریان آئورت است و این نوع آسیب، زیر مجموعه ای از سندرم حاد آئورتی (AAS) می باشد. AAS (Acute Aortic Syndrome) مستلزم وجود یکی از سه آسیب شناسی متمایز ولی هرچند مرتبط، شامل دایسکشن آئورت (AD)، هماتوم داخل جداری آئورت (IMH) و زخم نافذ آئورت (PAU) می باشد.

وضعیت PAU ، در میان این ۳ بیماری، کمترین شیوع را دارد، به گونه ای که فقط بر ۲ تا ۳ درصد جمعیت تاثیر می گذارد.

PAU یک ضایعه اولسراتیو (ایجاد کننده زخم) کانونی در شریان آئورت است و در منطقه ای که پلاک آترواسکلروتیک به لایه الاستیک (کشسان) داخلی جدار رگ نفوذ پیدا می کند، رخ می دهد.

تنها ۲٪ تا ۸٪ از بیماران مبتلا به AAS دارای PAU هستند که اکثریت مطلق این ضایعات در قسمت نزولی آئورت قفسه سینه ای قرار دارند.

زخم نافذ آئورت به طور معمول در مردان مسن در دهه های ۷ و ۸ زندگی، اتفاق می افتد.

پاتوفیزیولوژی PAU

زخم نافذ آئورت به طور معمول در یک منطقه از آئورت که دارای پلاک های آترواسکلروتیک می باشد، به مقدار قابل توجهی رخ می دهد، اما همه PAU ها با آترواسکلروز همراه نیستند. فقط ۵۳٪ از PAUs شناسایی شده در تصویربرداری با ضایعات آترواسکلروتیک همراه هستند. زخم آئورت می تواند محیطی یا طولی باشد.
PAUs ها می توانند به گونه ای تکامل یابند که با تخریب جدار داخلی رگ (tunica media) سبب بروز هماتوم داخل جدار عروقی (IMH) یا حتی با تخریب لایه خارجی جدار رگ (Tunica adventitia)سبب تشکیل سودوآنوریسم شوند.

نکته: در واقع، تا ۸۰٪ از PAUs ممکن است با IMH  در لایه داخلی دیواره آئورت مرتبط باشند.

آسیب تروماتیک به دیواره آئورت در ارتباط با ایجاد PAU در نظر گرفته نمی شود. بر خلاف دایسکشن آئورت، زخم نافذ آئورت لزوما در نقاط حداکثر تنش هیدرولیکی (ناشی از فشار جریان خون) ، مانند دیوار جانبی سمت راست آئورت صعودی و یا در رباط ligamentum arteriosum و در آئورت نزولی قفسه سینه ای رخ نمی دهد. علاوه بر این، PAUs اغلب در بیماران مبتلا به جهش های ژنتیکی مرتبط با دایسکشن آئورت مانند سندرم مارفان، نکروز کیستیک مدیا (لایه داخلی جدار رگ) یا اسپوندیلوآرتروپاتی سرونگاتیو رخ نمی دهد.

PAUs می تواند در اثر تخریب با گسترش به لایه خارجی جدار رگ به سودوآنوریسم یا آنوریسم ساکولار  تبدیل شوند.

توجه: زخم نافذ آئورت و سودوآنوریسم و همچنین آنوریسم ساکولار (کیسه ای) و مایکوتیک (عفونی) با وجود ظاهر مشابه، طبیعت جداگانه ای دارند.

توجه: در واقع، تقریبا ۲۵ درصد از زخم های نافذ آئورت شکمی و قفسه سینه ای به  آنوریسم ساکولار تبدیل می شوند.

تظاهرات بالینی PAU

علائم مرتبط با PAUs می تواند به صورت کاملا متغیر، از درد شدید قفسه سینه و پشت تا تنگی نفس خفیف باشند.

شرح حال:

  • اگر آئورت صعودی درگیر باشد، بیمار می تواند، درد قسمت جلویی قفسه سینه، درد در ناحیه گردن و فک بسیار شبیه به سندرم حاد کرونری (ACS) داشته باشد.
  • اغلب، PAUs  به شکل مشابه با دایسکشن حاد آئورت با شروع ناگهانی درد با خصوصیات تیر کشنده و پاره کننده در کمر و یا در وسط کتف، بروز پیدا می کند.
  • اگر ضایعه آئورت شکمی را درگیر کند، درد شکم می تواند وجود داشته باشد.
  • هموپتزی (سرفه یا خلط خونی) و هماتمز (دفع خون روشن از راه دهان) در زخم نافذ آئورت همراه با پارگی برونش یا فیستول مری می تواند دیده شود
  • با این حال، برخی از بیماران مبتلا به PAU ها کاملا بدون علامت هستند و بنابراین فقط به صورت اتفاقی در مطالعات تصویربرداری شناسایی شده اند.

معاینه فیزیکی و داده های  آزمایشگاهی:
در تشخیص PAU از دایسکشن حاد آئورت، به ویژه هنگامی که یک بیمار مبتلا به دایسکشن آئورت شواهدی از خونرسانی نامناسب و ناکافی دارد، معاینه بالینی و داده های آزمایشگاهی می توانند مفید واقع شوند.

نبض های محیطی معمولا در بیماران مبتلا به PAUs طبیعی و متقارن هستند و معاینه عصبی این بیماران نرمال است.

بیماران مبتلا به PAUs بعید است شواهدی از افزایش سطح لاکتات یا کراتینین و یا شواهدی از نارسایی جدید دریچه آئورت داشته باشند.

دایسکشن آئورت Aortic Dissection
آنوریسم های عروقی
مقداد قاسمی گرجی

دایسکشن آئورت

فهرست مطالب دایسکشن آئورت چیست؟ دایسکشن آئورت شرایطی است که باعث درد ناگهانی و شدید در قفسه سینه، پشت یا شکم می شود. شریان آئورت رگ خونی اصلی است که از قلب خارج می شود و خون را به سراسر بدن منتقل می کند. شریان آئورت بخش های مختلفی دارد. بخشی از آئورت که از

Read More »
آترواسکلروز (تصلب شرایین) Atherosclerosis
تنگی و انسداد شریانی (آنژیوگرافی و جراحی باز)
مقداد قاسمی گرجی

آترواسکلروز (تصلب شرایین)

فهرست مطالب   آترواسکلروز (تصلب شرایین) چیست؟ آترواسکلروز شرایطی است که در آن رسوبات چربی به نام “پلاک” در داخل شریان های بدن ایجاد می شود. همانطور که پلاک ها بزرگتر می شوند، رگ های خونی باریک و تنگ می شوند. این بدان معنی است که رگ های خونی نمی توانند به اندازه گذشته، خون

Read More »
آنوریسم های عروقی
مقداد قاسمی گرجی

همه چیز درباره آنوریسم!

فهرست مطالب   آنوریسم چیست؟ آنوریسم، گشاد شدن غیرطبیعی ناحیه ای شریان است. آنوریسم ها به ۳ دسته حقیقی، غیرحقیقی و آنوریسم های کاذب طبقه بندی می شوند. آنوریسم حقیقی شامل هر سه لایه دیواره شریانی (intima، media و adventitia) است. آنوریسم غیرحقیقی یا آنوریسم کاذب مجموعه ای از خون یا هماتوم است که از

Read More »

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا