دایسکشن آئورت

فهرست مطالب

دایسکشن آئورت چیست؟

دایسکشن آئورت شرایطی است که باعث درد ناگهانی و شدید در قفسه سینه، پشت یا شکم می شود. شریان آئورت رگ خونی اصلی است که از قلب خارج می شود و خون را به سراسر بدن منتقل می کند.

شریان آئورت بخش های مختلفی دارد. بخشی از آئورت که از قلب بیرون می آید و به سمت گردن می رود، “آئورت صعودی” نامیده می شود. از آنجا، آئورت خم می شود و حالت قوسی شکل پیدا می کند (این ناجیه “قوس آئورت” نامیده می شود) و به سمت شکم می رود. بخشی از آئورت که به سمت شکم می رود، “آئورت نزولی” نامیده می شود. دایسکشن آئورت می تواند در هر ناحیه از آئورت اتفاق بیفتد.

آناتومی شریان آئورت

در دایسکشن آئورت، دیواره داخلی آئورت آسیب می بیند یا پاره می شود. اکثر اوقات، پارگی در بخش اول آئورت نزولی اتفاق می افتد. به همین دلیل:

  • خون در قسمت آسیب دیده دیواره شریان گیر می کند، در نتیجه، اندام های بدن، که خون مورد نیاز خود را از آئورت دریافت می کنند، ممکن است خون کافی دریافت نکنند. این رخداد می تواند منجر به مشکلاتی مانند حمله قلبی، آسیب مغزی، آسیب کلیه، مشکلات روده ای یا عدم جریان خون کافی به پاها یا دست ها شود. اگر این اتفاق بیفتد، یک اورژانس جراحی است.
  • دیواره آئورت می تواند پاره شود و خون به بیرون نشت پیدا کند، این مورد باعث خونریزی داخلی وسیع می شود و یک اورژانس جراحی است.

توجه: دایسکشن آئورت یک وضعیت جدی است. بسیاری از افرادی که دایسشکن آئورت صعودی یا دایسکشن آئورت نزولی شدید دارند، حتی با وجود درمان زنده نمی مانند.

در دایسکشن آئورت، دیواره داخلی شریان آئورت آسیب می بیند یا پاره می شود. اغلب، پارگی در بخش اول آئورت نزولی است.

دایسکشن آئورت چه علائمی دارد؟

دایسکشن آئورت باعث درد ناگهانی، شدید، تیز و به شکل احساس پاره شدن در قفسه سینه، پشت یا شکم می شود.

افراد می توانند علائم دیگری نیز داشته باشند که به مشکلات ناشی از دایسکشن آئورت بستگی دارد:

  • اگر خونرسانی به مغز تحت تاثیر قرار گیرد، فرد ممکن است غش کند یا در صحبت کردن یا حرکت بخشی از بدن خود مشکل داشته باشد.
  • اگر خونرسانی به قلب تحت تاثیر قرار گیرد، فرد ممکن است احساس کند که دچار حمله قلبی شده است.
  • اگر خونرسانی به اندام فوقانی یا تحتانی تحت تاثیر قرار گیرد، دست ها یا پاهای فرد ممکن است سرد و خنک  یا دردناک شوند.

تست های تشخیصی

آزمایشاتی که به پزشک نشان می دهد، در شریان آئورت پارگی وجود دارد، عبارتند از:

رادیوگرافی قفسه سینه: این روش تصویربرداری، پارگی شریان آئورت را نشان نمی دهد، اما می تواند نشان دهد که آیا شریان آئورت پهن تر از حد طبیعی  است.

 

دایسکشن و پهن شدن آئورت در نمای رادیوگرافی قفسه سینه

سی تی آنژیوگرافی: این روش تصویربرداری خاص، رگ های خونی را نشان می دهد. اغلب می تواند نشان دهد که پارگی در چه قسمتی قرار دارد. همچنین می تواند به پزشک کمک کند تا ببیند آیا جریان خون به ارگان های مهم یا دست ها و پاها تحت تاثیر قرار می گیرد.

سی تی آنژیوگرافی معمولا در صورتی انجام می شود که دایسکشن آئورت به تازگی اتفاق افتاده باشد. یک آزمایش مشابه به نام “آنژیوگرافی MR (تصویربرداری از عروق به روش MRI)” ممکن است بعدا برای بررسی آئورت پس از درمان انجام شود.

 

اکوکاردیوگرافی: همچنین “اکو” نیز نامیده می شود. این آزمایش از امواج صوتی برای ایجاد یک تصویر از قلب و آئورت استفاده می کند. 

پزشکان معمولا یک اکو با مقطع از عرض مری – (TEE(Tranesophageal Echo  را برای بررسی دایسکشن آئورت یا بررسی اینکه قلب چگونه تحت تاثیر این رخداد قرار می گیرد، انجام می دهند.

دایسکشن آئورت در نمای اکوکاردیوگرافی (TEE)

درمان دایسکشن آئورت

درمان به علائم فرد و اینکه آیا دایسکش آئورت در آئورت صعودی یا نزولی قرار دارد، بستگی دارد.

دایسکشن آئورت در آئورت صعودی بلافاصله با جراحی برای ثابت کردن آئورت درمان می شود. این کار به این دلیل است که این نوع دایسکشن آئورت یک اورژانس جراحی است.

اگر دایسکشن آئورت ترمیم نشود، این نوع دایسکشن آئورت می تواند به قلب آسیب برساند یا منجر به مرگ شود. پیش از عمل جراحی، جراح نمی داند که چه مقدار از شریان آئورت نیاز به ترمیم دارد تا زمانی که واقعا جراحی را انجام دهد. در برخی موارد، کل شریان آئورت باید جایگزین شود.

دایسکشن آئورت تنها در آئورت نزولی می تواند به روش های مختلف درمان شود و به اینکه چه مقدار از آئورت تحت تاثیر قرار می گیرد، بستگی دارد. اگر مشکل بیمار با شدت کمتری شروع شود، با موارد زیر درمان می شود:

  • داروهای ضد درد قوی
  • داروهایی برای کاهش فشار خون یا کاهش ضربان قلب
  • لوله تنفسی (انتوباسیون): (اگر بیمار مشکل تنفسی داشته باشد) لوله تنفسی لوله ای است که از گلو و ریه ها پایین می رود. انتهای دیگر لوله به یک دستگاه (ونتیلاتور) متصل است که به تنفس بیمار کمک می کند.

اگر دایسکشن آئورت نزولی بر نحوه خونرسانی به ارگان های مهم یا دست ها و پاها تاثیر بگذارد، این مورد نیز یک اورژانس جراجی است. هنگامی که این اتفاق می افتد، معمولا جراحی برای ثابت کردن آئورت صورت می گیرد. این کار به دو روش اصلی انجام می شود:

ترمیم با استنت گرافت به روش اندوواسکولار: برای ثابت کردن و ترمیم آئورت به این روش، پزشک یک برش در رگ خونی در بالای ران ایجاد می کند. سپس، پزشک یک لوله ویژه به نام “استنت پیوندی (استنت گرافت)” را به رگ خونی وارد می کند. لوله موردنظر قبل از قرار دادن آن در رگ، تا خورده است. هنگامی که لوله در داخل رگ خونی قرار می گیرد، پزشک آن را در قسمت آسیب دیده آئورت قرار می دهد تا فلپ ایجاد شده ناشی از دایسکشن را نگه دارد. سپس جراح استنت گرافت تاخورده را باز می کنند. این نوع گرافت نیازی به دوخته شدن در محل ندارد و جریان خون از طریق استنت گرافت برقرار می شود.

ترمیم به روش جراحی باز: در این روش جراحی، پزشک قفسه سینه را باز می کند و آئورت آسیب دیده را با یک پیوند (گرافت) جایگزین می کند. جریان خون به طور معمول از طریق گرافت جریان می یابد.

 

استنت گرافت اندوواسکولار راهی برای درمان دایسکشن آئورت است. "گرافت" یک لوله ساخته شده از مواد مصنوعی است. در این روش، جراح یک برش در یک رگ خونی در بالای ران ایجاد می کند. جراح یک استنت گرافت تا خورده را در رگ خونی قرار می دهد و آن را در قسمت آسیب دیده آئورت قرار می دهند. سپس، جراح استنت گرافت تاخورده را باز می کند. این استنت نیازی به دوخته شدن در محل ندارد و خون از طریق استنت گرافت جریان می یابد.

افرادی که دایسکشن آئورت ترمیم نشده و در قسمت آئورت نزولی دارند، نیاز به درمان مادام العمر دارند. آنها بایستی:

  • روزانه یک یا چند داروی فشار خون مصرف کنند.
  • از ورزش سنگین اجتناب کنند.
  •  پیگیری منظم را با آزمایش های تصویربرداری انجام دهند، این روش ها می توانند بررسی کنند که آیا دایسکشن در حال بزرگتر شدن است یا خون به بیرون از رگ نشت پیدا می کند.

توجه: افرادی که وضعیت آنها بدتر می شود، گاهی اوقات نیاز به پیوند استنت اندوواسکولار یا جراحی به روش باز دارند.

تنگی و انسداد شریانی (آنژیوگرافی و جراحی باز)

آترواسکلروز (تصلب شرایین)

فهرست مطالب   آترواسکلروز (تصلب شرایین) چیست؟ آترواسکلروز شرایطی است که در آن رسوبات چربی به نام “پلاک” در داخل شریان های بدن ایجاد می شود. همانطور که پلاک ها بزرگتر می شوند، رگ های خونی باریک و تنگ می شوند. این بدان معنی است که رگ های خونی نمی توانند به اندازه گذشته، خون

Read More »
آنوریسم های عروقی

همه چیز درباره آنوریسم!

فهرست مطالب   آنوریسم چیست؟ آنوریسم، گشاد شدن غیرطبیعی ناحیه ای شریان است. آنوریسم ها به ۳ دسته حقیقی، غیرحقیقی و آنوریسم های کاذب طبقه بندی می شوند. آنوریسم حقیقی شامل هر سه لایه دیواره شریانی (intima، media و adventitia) است. آنوریسم غیرحقیقی یا آنوریسم کاذب مجموعه ای از خون یا هماتوم است که از

Read More »

Powered by WPtouch Mobile Suite for WordPress