سندروم TOS وریدی (vTOS) چه علائمی دارد؟

فهرست مطالب

سندروم TOS وریدی چیست؟

ترومبوز ورید مرکزی اندام فوقانی یک بیماری شایع و ناشی از طیف گسترده ای از بیماری های مختلف است. سندرم TOS وریدی (vTOS) یا فشرده سازی ورید ساب کلاوین یکی از تشخیص های مهم برای این وضعیت است.

سندروم TOS وریدی با فشرده سازی ورید ساب کلاوین بین ترقوه و دنده اول، هنگام عبور ورید از فضای جناغی دنده ای (Costoclavicular) و ترومبوز وریدهای آگزیلوساب کلاوین متعاقب آن تعریف مشخص می شود.

از منظر موقعیت آناتومیک، ورید ساب کلاوین در بازو و شانه در پشت استخوان ترقوه (Clavicle) قرار دارد  و به فضایی که این رگ در آن عبور می کند و به ورید براکیوسفالیک تخلیه می شود، خروجی قفسه سینه (Thoracic Outlet) می گویند.

ترومبوز فعالیتی (Effort Thrombosis)” ورید ساب کلاوین (که همچنین به عنوان سندرم “پاگت-شروتر (Paget–von Schroetter syndrome)” شناخته می شود) یک شکل غیرمعمول از ترومبوز ورید عمقی (DVT) است که در افراد جوان، فعال و سالم بدون بیماری انعقادی زمینه ای رخ می دهد. رویدادها یا شرایطی که منجر به بروز ترومبوز می شوند، شامل فشرده سازی مکرر ورید ساب کلاوین در طول فعالیت هایی است که شامل بالا بردن بازو یا فعالیت های بازو با دامنه حرکتی زیاد است.

مراحل تشکیل ترومبوز ورید عمقی اندام فوقانی در سندروم خروجی قفسه سینه وریدی (vTOS)

آناتومی سندروم TOS وریدی

سندرم خروجی قفسه سینه وریدی (vTOS)، ترومبوز یا تنگی شدید ورید ساب کلاوین-آگزیلاری ثانویه به فشرده سازی مکانیکی خارجی ورید به شکل مزمن و طولانی مدت است.

از نظر آناتومیکی، خروجی قفسه سینه از سه فضای مختلف تشکیل شده است که شامل فضای کوستوکلاویکولار ، مثلث بین عضلات اسکالن و فضای ساب کوراکوئید می باشند

فشرده سازی وریدی معمولا در فضای کوستوکلاویکولار یا کانال گردنی و زیربغلی رخ می دهد. فضای costoclavicular فضای محدود شده توسط دنده ۱ در پایین, عضله زیر ترقوه ای و ترقوه در بالا, عضله اسکالن قدامی در خارج و عضله زیر ترقوه یا رباط جناغی دنده ای در سمت داخل است.

سندروم TOS وریدی اغلب نتیجه ناهنجاری های رشدی فضای کوستوکلاویکولار و فعالیت های تکراری بازو مانند پرتاب کردن، شنا کردن یا کار با بازوها در وضعیت بالای سر برای مدت طولانی است.

در اکثر بیماران مبتلا به سندروم TOS وریدی، ورید ساب کلاوین در مجاورت رباط کواستوکلاویکولار و تاندون عضله زیرترقوه ای در حالت فشرده بالای ورید در یک فضای کواستوکلاویکولار باریک قرار دارند. با وجود ورید در این وضعیت فشرده، حرکات مکرر بازو می تواند به راحتی سبب آسیب وریدی شود و باعث فیبروز، تنگی و در نهایت ترومبوز ورید شود.

آناتومی فضای Costoclavicular و محل عبور ورید و شریان ساب کلاوین

علائم بالینی

میانگین سنی بیماران سندروم TOS وریدی هنگام تشخیص، ۳۲ سال است، و اکثر بیماران بین دهه های دوم و چهارم زندگی به این بیماری مبتلا می شوند.

افرادی که فعالیت های شدید یا مداوم اندام فوقانی، اعم از ورزشی یا شغلی، انجام می دهند، به ویژه مستعد ابتلا به گسترش ترومبوز ورید ساب کلاوین-آگزیلاری هستند. باید خاطر نشان کرد که بازوی غالب در اکثر موارد درگیر است.

فاز اولیه سندروم TOS وریدی معمولا بدون علامت است، که شامل آسیب فشاری به ورید بین ترقوه و دنده اول، تشکیل بافت اسکار، انقباض در خارج ورید، فیبروز، ضخیم شدن دیواره درون دیواره ورید، کاهش قطر داخلی و جریان خون وریدی است.

لخته خونی (ترومبوز) در نهایت در ورید ساب کلاوین باریک ایجاد می شود که منجر به انسداد ترومبوتیک مسیر ورید می شود. رشد و گسترش لخته به سمت پایین ورید ساب کلاوین و به داخل ورید آگزیلاری می تواند منجر به انسداد بیشتر وریدهای جانبی شود و در نتیجه سبب بروز علائم ناگهانی ترومبوز وریدی شامل تورم قابل توجه بازو و تغییر رنگ سیانوتیک پوست (مایل به آبی) و حتی درد اندام فوقانی شود.

آمبولی ریوی (PE) نیز ممکن است رخ دهد، به ویژه در اثر فعالیت بازو، اما بروز این بیماری در مقایسه با آمبولی ریوی ناشی از ترومبوز ورید عمقی (DVT) در اندام تحتانی نادر است.

ادم اندام فوقانی یافته اختصاصی مرتبط با ترومبوز ورید ساب کلاوین و آگزیلاری است. ادم اغلب، اما نه همیشه، با درد و سیانوز اندام آسیب دیده همراه است. ادم ناشی از این بیماری معمولا شانه، بازو و دست را درگیر می کند و به طور مشخص غیر گوده گذار (non-pitting) است.

بیماران ممکن است درجاتی از درد را گزارش کنند که به صورت احساس جراحت ناشی از چاقو خوردن یا احساس سفتی اندام است که با فعالیت بدتر می شود.

تورم، قرمزی و برجستگی وریدهای سطحی اندام فوقانی سمت راست
تروما و آسیب های عروقی

سندروم خروجی قفسه سینه نوروژنیک (TOS نوروژنیک) چه علائمی دارد؟

فهرست مطالب   آناتومی اعصاب خروجی قفسه سینه پیش از بررسی سندروم خروجی قفسه سینه نوروژنیک (TOS نوروژنیک) و تظاهرات بالینی آن، می بایست با آناتومی اعصاب موجود در محل خروجی قفسه سینه آشنا شد که عبارت اند از: شبکه عصبی بازویی (brachial plexus) با منشا اعصاب نخاعی گردنی ۵ ام تا اولین عصب نخاعی

Read More »
تروما و آسیب های عروقی

سندروم خروجی قفسه سینه (TOS) چیست؟

فهرست مطالب   سندروم خروجی قفسه سینه چیست؟ سندرم خروجی قفسه سینه (TOS) یک بیماری ناشی از فشرده شدن و افزایش فشار بر روی ساختارهای عصبی عروقی می باشد که از خروجی قفسه سینه عبور می کنند. این نوع سندروم، ۳ نوع دارد: TOS نوروژنیک (nTOS): ناشی از فشرده سازی شبکه عصبی براکیال (بازویی) TOS

Read More »
بیماری های وریدی

ترومبوز ورید عمقی (DVT)

فهرست مطالب ترومبوز (لخته) ورید عمقی چیست؟ ترومبوز ورید عمقی (DVT)، لخته شدن خون در رگ های عمقی پا (اندام تحتانی) است. DVT می تواند خطرناک باشد. گاهی اوقات DVT می تواند در دست (اندام فوقانی) به جای پا اتفاق بیفتد. اما این مورد بسیار کمتر شایع است. ترومبوز ورید عمقی. ورید سالم (تصویر سمت

Read More »

Powered by WPtouch Mobile Suite for WordPress