بیماری شریان کرونری Coronary Artery Disease

بیماری شریان کرونری (قسمت اول)

فهرست مطالب

بیماری شریان کرونری چیست؟

بیماری شریان کرونری (شریان های خونرسانی کننده به عضله قلب) یک بیماری است که بیماران را در معرض خطر حمله قلبی و سایر انواع بیماری های قلبی قرار می دهد. در افرادی که بیماری شریان کرونری دارند، شریان های خونرسانی کننده به قلب توسط رسوبات چربی مسدود می شوند. این بیماری “بیماری عروق کرونری قلب” نیز نامیده می شود.

رسوب پلاک های چربی در جدار شریان های کرونری و بروز بیماری شریان کرونری Deposition of Fatty Plaques in Coronary Arteries Leads to Coronary Artery Disease
رسوب پلاک های چربی در جدار شریان های کرونری و انسداد نسبی یا کامل عروقی و بروز بیماری شریان کرونری

علل بروز بیماری شریان کرونری

بیماری شریان کرونری زمانی شروع می شود که چربی ها، کلسترول و سایر مواد بر روی دیواره داخلی شریان های خونرسانی کننده به قلب جمع می شوند و رسوب می کنند. این وضعیت تجمع پلاک های چربی در جدار شریان، آترواسکلروز (تصلب شرایین) نامیده می شود. پلاک ها می تواند شریان ها را باریک و تنگ کنند و جریان خون را مسدود کنند. پلاک چربی همچنین می تواند پاره شود و منجر به لخته شدن خون شود.

علاوه بر میزان بالای کلسترول در خون، آسیب به شریان های کرونری ممکن است ناشی از بیماری های ذیل باشد:

  • دیابت (قندخون) یا مقاومت به انسولین
  • فشار خون بالا
  • عدم ورزش و فعالیت بدنی کافی (سبک زندگی بی تحرک یا کم تحرک)
  • استعمال سیگار یا سایر دخانیات
آترواسکلروز و بیماری شریان کرونری Atherosclerosis and Coronary Artery Disease
مراحل تشکیل و رسوب پلاک های چربی در جدار داخلی شریان کرونری (آترواسکلروز) و وقوع انسداد نسبی یا کامل عروقی و تشکیل لخته های خونی متعاقب آن ( از بالا به پایین در تصویر ترسیم شده است)

عوامل خطر

سن: بالارفتن سن، خطر آسیب و انسداد شریانی را افزایش می دهد.
جنسیت: مردان به طور کلی در معرض خطر بیشتری برای بروز بیماری شریان کرونری هستند. با این حال، خطر ابتلا در زنان، پس از یائسگی افزایش می یابد.

سابقه خانوادگی: سابقه خانوادگی بیماری قلبی باعث می شود که شما بیشتر به بیماری عروق کرونر مبتلا شوید. این امر به ویژه در صورتی صادق است که یکی از بستگان نزدیک (والدین، خواهر و برادر) در سنین پایین به بیماری قلبی مبتلا شده باشد. خطر ابتلا به بیماری شریان کرونری در صورتی بیشتر است که پدر یا برادر بیمار قبل از ۵۵ سالگی بیماری قلبی داشته باشد یا اگر مادر یا خواهر شما قبل از سن ۶۵ سالگی به بیماری شریان کرونری مبتلا شده باشد.

فشار خون بالا

کلسترول بالا

سیگار کشیدن

قند خون (دیابت)

اضافه ورن و چاقی

بیماری مزمن کلیوی

عدم تحرک و فعالیت بدنی کافی

اضطراب و استرس زیاد

رژیم غذایی ناسالم: خوردن غذاهایی با مقدار زیادی چربی اشباع، چربی ترانس، نمک و شکر می تواند خطر ابتلا به بیماری شریان کرونری را افزایش دهد.

خواب ناکافی: خواب بیش از حد کم و یا بیش از حد، هر دو با افزایش خطر ابتلا به بیماری های قلبی مرتبط است.

مصرف الکل: مصرف زیاد الکل می تواند منجر به آسیب بافت عضلانی قلب شود. همچنین می تواند تاثیر سایر عوامل خطر بیماری شریان کرونر را بدتر کند.

گاهی اوقات بیماری شریان کرونری بدون وجود هیچ گونه عوامل خطر به وقوع می پیوندد. سایر عوامل خطر احتمالی برای بیماری شریان کرونری ممکن است شامل موارد ذیل باشند:

آپنه (توقف تنفس) انسدادی در حین خواب

افزایش پروتئین واکنشگر C (نشان دهنده التهاب)

تری گلیسرید بالا

هوموسیستئین بالا

پره اکلامپسی (فشار خون بالا و دفع پروتئین در حین حاملگی)

دیابت بارداری

بیماری های خودایمنی (مانند لوپوس و روماتیسم مفصلی)

عوامل خطر بیماری شریان کرونری Risk Factors of Coronary Artery Disease
عوامل خطر قابل تغییر (Modifiable) و غیر قابل تغییر (Non-Modifiable) بیماری شریان کرونری

علائم

بسیاری از افراد مبتلا به بیماری شریان کرونری هیچ علائمی ندارند. برای کسانی که این کار را انجام می دهند، شایع ترین علائم معمولا همراه با ورزش اتفاق می افتد. آنها می توانند شامل علائم ذیل باشند:

  •  درد، فشار یا ناراحتی در مرکز قفسه سینه
  • درد، احساس سوزن سوزن شدن یا ناراحتی در سایر قسمت های بالایی بدن. این قسمت ها ممکن است شامل بازوها، پشت، گردن، فک یا معده باشد.
  • احساس تنگی نفس
  • سرگیجه 
  • بی حالی و خستگی
تظاهرات بالینی بیماری شریان کرونری Clinical Manifestations of Coronary Artery Disease
تظاهرات بالینی بیماری شریان کرونری

عوارض بیماری شریان کرونری

  • حمله قلبی به دلیل انسداد کامل شریان کرونری
  • لخته شدن خون در شریان به علت پارگی پلاک چربی
  • نارسایی قلبی
  • درد قفسه سینه (آنژین صدری)
  • ریتم غیر طبیعی قلب یا آریتمی

وقوع چه علائمی نشان دهنده بروز یک حمله قلبی است؟

اولین علامت بیماری شریان کرونری می تواند حمله قلبی باشد. به همین دلیل بسیار مهم است که بدانیم چگونه یک حمله قلبی را تشخیص دهیم.

علائم حمله قلبی می تواند شامل موارد ذیل باشند:

  • درد، فشار یا ناراحتی در مرکز قفسه سینه
  • احساس درد، سوزن سوزن شدن یا ناراحتی در سایر قسمت های بالای بدن، از جمله بازوها، پشت، گردن، فک یا معده
  • تنگی نفس
  • تهوع، استفراغ، آروغ زدن یا سوزش سر دل
  • تعریق یا سرد و چسبناک بودن پوست
  • ضربان قلب بالا یا نامنظم
  • احساس سرگیجه یا گیجی

توجه: اگر این علائم بیش از ۱۰ دقیقه طول بکشد و یا به صورت متناوب ایجاد شوند و از بین روند و مجددا ایجاد شوند، بلافاصله با اورژانس تماس بگیرید و از انتقال بیمار با وسیله شخصی اجتناب کنید.

توجه: برخی از افراد مبتلا به بیماری شریان کرونری درد قفسه سینه دارند، حتی زمانی که حمله قلبی ندارند. این رخداد به احتمال زیاد زمانی اتفاق می افتد که آنها در حال راه رفتن، بالا رفتن از پله ها یا تحرک و فعالیت بدنی هستند. اما در صورتی که درد قفسه سینه  با شروع جدید و اخیر داشته اید یا درد قفسه سینه متفاوت از دردی است که قبلا داشته اید، باید فورا به پزشک مراجعه کنید.

تظاهرات حمله قلبی Clinical Manifestations of Heart Attack
علائم و نشانه های حمله قلبی
بیماری شریان کاروتید Carotid Artery Disease
تنگی و انسداد شریانی (آنژیوگرافی و جراحی باز)
مقداد قاسمی گرجی

بیماری شریان کاروتید

فهرست مطالب   بیماری شریان کاروتید چیست؟ بیماری شریان کاروتید، یک بیماری است که می تواند خطر ابتلا به سکته مغزی را افزایش دهد. این بیماری زمانی اتفاق می افتد که رسوبات چربی به نام پلاک در داخل رگ های خونی به نام “شریان های کاروتید” ایجاد می شوند. شریان های کاروتید، رگ های اصلی

Read More »
آترواسکلروز (تصلب شرایین) Atherosclerosis
تنگی و انسداد شریانی (آنژیوگرافی و جراحی باز)
مقداد قاسمی گرجی

آترواسکلروز (تصلب شرایین)

فهرست مطالب   آترواسکلروز (تصلب شرایین) چیست؟ آترواسکلروز شرایطی است که در آن رسوبات چربی به نام “پلاک” در داخل شریان های بدن ایجاد می شود. همانطور که پلاک ها بزرگتر می شوند، رگ های خونی باریک و تنگ می شوند. این بدان معنی است که رگ های خونی نمی توانند به اندازه گذشته، خون

Read More »
بیماری شریان محیطی
تنگی و انسداد شریانی (آنژیوگرافی و جراحی باز)
مقداد قاسمی گرجی

بیماری شریان محیطی (PAD)

فهرست مطالب   بیماری شریان محیطی چیست؟ بیماری شریان محیطی یا «PAD» وضعیتی است که بر رگ‌های خونی (شریان‌ها) که خون را به پاها می‌رسانند، تأثیر می‌گذارد. PAD می تواند باعث درد عضلانی شود که با فعالیت بدتر و با استراحت بهتر می شود. به این حالت “لنگش” می گویند. PAD همچنین می تواند باعث

Read More »

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/vascular/domains/vascularsurgery.ir/public_html/wp-includes/functions.php on line 5420

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/vascular/domains/vascularsurgery.ir/public_html/wp-includes/functions.php on line 5420