قرار دادن کاتتر در ورید مرکزی

همه چیز درباره کاتتر های ورید مرکزی (CVCs)

فهرست مطالب

کاتتر ورید مرکزی (Central venous catheter) چیست؟

کاتتر لاین مرکزی یا “لاین مرکزی” نوع خاصی از IV (دسترسی وریدی) است. شما همچنین ممکن است نام لاین مرکزی را به نام “کاتتر ورید مرکزی” (CVC)  شنیده باشید.

دستگاه دسترسی وریدی مرکزی، به عنوان یک کاتتر قرار داده شده در یک ورید مرکزی قفسه سینه (به عنوان مثال، ورید اجوف فوقانی(SVC)، ورید براکیوسفالیک، ورید سابکلاوین(زیر ترقوه ای)، ورید ژوگولار(گردنی) داخلی) یا سیستم وریدی ایلیو کاوال (به عنوان مثال، ورید اجوف تحتانی، ورید ایلیاک، ورید فمورال(رانی) مشترک) تعریف شده است.

دسترسی وریدی مرکزی در نواحی آناتومیک خاص توسط ایجاد یک سوراخ پوستی برای وارد کردن یک لوله انعطاف پذیر به داخل ورید، اغلب با استفاده از سونوگرافی(تحت گاید سونوگرافی) به دست می آید.

طیف گسترده ای از کاتترها و دستگاه های ورید مرکزی در دسترس هستند و بر اساس دسته بندی بالینی (به عنوان نمونه، حاد، تحت حاد و مزمن)، مدت زمان استفاده از کاتتر (به عنوان نمونه، زمان نگه داری: کوتاه مدت، میان مدت، بلند مدت)، روش کارگذاری (یعنی، مرکزی یا محیطی)، محل کارگذاری (به عنوان نمونه، ژوگولار، ساب کلاوین، فمورال، براکیال)، تعداد لومن(لوله) (به عنوان نمونه، تک، دو گانه، سه گانه)، و همچنین اینکه آیا کاتتر ایمپلنت شده(کاشته شده) یا خیر و تا چه وسعتی را در بر میگیرد (به عنوان نمونه، تونل شده [یعنی در همودیالیز(دیالیز خونی)]، کاملا کاشته شده [یعنی پورت درشیمی درمانی]).

نمونه اسامی برندهای کاتتر ورید مرکزی شامل Broviac , Hickman، Groshong و Hohn  هستند.

شما ممکن است به یک لاین مرکزی نیاز داشته باشید در صورتی که.:

نیاز به دریافت دارو یا مایعات به مدت چند هفته یا چند ماه دارید

نیاز به داروهای خاصی دارید که رگهای کوچکتر ممکن است قادر به تحمل آن ها نباشند

داروهایی را مصرف می کنید که باید از طریق IV(داخل وریدی) داده شوند و ورید های بازوی شما برای رگ گیری بسیار دشوار پیدا میشوند

با یک لاین مرکزی:

شما می توانید مواد مغذی، مایعات، خون و داروهایی را که نیاز دارید دریافت کنید.

کارکنان پزشکی ممکن است قادر به گرفتن خون برای انجام آزمایشات از طریق لاین مرکزی باشند.

شما همچنین ممکن است نیاز به  وارد کردن سوزن های کمتری به داخل ورید ها برای ایجاد دسترسی وریدی( رگ گیری(IV)) یا انجام آزمایش خون داشته باشید.

 

لاین(دسترسی) مرکزی چه تفاوتی با لاین معمولی داخل وریدی(IV) دارد؟

یک IV ساده فقط به میزان کمی به یک رگ خونی وارد می شود. اکثر لاین های ساده تنها برای چند روز قابل استفاده هستند.

 لاین مرکزی یک لوله بلند، نازک و انعطاف پذیر است که “کاتتر” نامیده می شود. جراح لاین مرکزی را از طریق پوست در قفسه سینه شما، درون یک ورید کوچک قرار می دهد و سپس آن را به جلو حرکت می دهد تا زمانی که انتهای کاتتر در یک ورید بزرگتر در نزدیکی قلب شما قرار گیرد. یک لاین مرکزی می تواند هفته ها یا ماه ها در جای خود باقی بماند و قابل استفاده باشد.

اکثر لاین های مرکزی برای استفاده طولانی مدت در زیر پوست  به صورت “تونل شده” هستند. این بدان معنی است که نقطه ای که کاتتر وارد ورید می شود، دور از جایی است که کاتتر از پوست خارج می شود.

یک لاین مرکزی همچنین می تواند ۱، ۲ یا ۳ انتهایی به نام “lumens(لومن)” یا “hubs(هاب)” داشته باشد. اینها خارج از بدن باقی می مانند و با درپوش(cap) پوشیده می شوند. شما می توانید علیرغم به همراه داشتن برخی از انواع لاین مرکزی از بیمارستان به خانه بروید.

کاتتر همودیالیز چیست؟

برای انجام همودیالیز، شما به راهی برای خروج خون از بدن و بازگشت خون به بدن خود نیاز دارید. این مسیر “دسترسی” نامیده می شود.

کاتتر همودیالیز یک نوع دسترسی وریدی است. این نوع کاتتر، همچنین کاتتر ورید مرکزی یا “CVC” نامیده می شود. این کاتتر یک لوله نازک است که به یک ورید بزرگ، معمولاً در گردن می رود.

یک کاتتر همودیالیز می تواند به طور مستقیم به داخل ورید برود یا ممکن است در زیر پوست “تونل (tunneled catheter)” شود. اکثر کاتترهای همودیالیزی دارای گیره ای هستند که لومن ها را می بندد.

کاتترهایی که به طور مستقیم وارد پوست و ورید (غیر تونلی یا شالدون (non-tunneled catheter)) می شوند، تنها زمانی استفاده می شوند که همودیالیز به صورت فوری یا اورژانسی مورد نیاز باشد.

اگر همودیالیز برای مدت زمان طولانی مورد نیاز باشد، از یک کاتتر همودیالیز تونلی(پرمیکت) استفاده می شود. کاتترهای همودیالیز تونلی دارای دو انتها به نام “لومن” یا “هاب” هستند. اینها در خارج از بدن باقی می مانند و در صورت عدم استفاده با درپوش پوشیده می شوند.

شما ممکن است به طور موقت یک کاتتر همودیالیز غیر تونلی دریافت کنید، تا زمانی که پزشک شما بتواند نوع دیگری از دسترسی وریدی به نام “فیستول شریانی وریدی AV Fistula” یا “پیوند شریانی وریدی(گرافت) AV Graft” ایجاد کند.

مزایای کاتتر تونل شده یا Tunneled Catheter

  • یک کاتتر مرکزی تونلی نیاز به سوزن برای دادن دارو، مایعات، تغذیه، محصولات خونی و گرفتن نمونه های خون را کاهش می دهد.
  • دسترسی به دستگاه وریدی آسان است.
  • یک کاتتر مرکزی می تواند برای مدت طولانی در جای خود باقی بماند و استفاده شود.
  • برخی از داروها می توانند رگ های خونی را تحریک کنند. یک کاتتر مرکزی تونلی در یک ورید بزرگ با جریان خون بالا قرار می گیرد، بنابراین تحریک کمتری وجود دارد.
  • با برخی از انواع کاتترهای مرکزی، بیش از یک نوع دارو یا محلول می تواند همزمان داده شود.
  • یک کاتتر مرکزی تونلی اغلب می تواند برای دادن دارو در خانه استفاده شود و ادامه درمان را برای بیماران و خانواده ها آسان تر می کند.
  • یک کاتتر مرکزی تونلی را می توان در کلینیک خارج کرد.

مزایای پورت زیرجلدی

  • سوزن های کمتری برای تجویز دارو، مایعات، تغذیه، محصولات خونی و گرفتن نمونه های خون مورد نیاز است. با این حال، یک سوزن هنوز برای دسترسی به دستگاه استفاده می شود.
  • یک پورت می تواند برای مدت زمان بسیار طولانی باقی بماند و استفاده شود.
  • برخی از داروها می توانند رگ های خونی را تحریک کنند. یک پورت در یک ورید بزرگ با جریان خون بالا قرار می گیرد، بنابراین تحریک کمتری وجود دارد.
  • با برخی از انواع پورت ها، بیش از یک نوع دارو یا محلول می تواند به طور همزمان داده شود.
  • نگهداری و مراقبت کمتری برای پورت وجود دارد زیرا کاملاً زیر پوست قرار دارد.
  • خطر طولانی مدت عفونت کمتر از سایر کاتترهای وریدی است.
  • کودکان می توانند در صورت سالم بودن، با پورت حمام و یا شنا کنند.

چگونه برای کارگذاری کاتتر همودیالیز آماده شوم؟

آمادگی عمومی:

کاتترهای مرکزی زیرپوستی غیر تونلی معمولاً می توانند در خارج از اتاق عمل و بر بالین بیمار کارگذاری شوند، در حالی که کاتترهای تونلی، کاتترها با پورت های زیرپوستی(زیرجلدی) (به عنوان مثال، دستگاه های وریدی مرکزی کاملا قابل کاشت) و سایر دستگاه ها به طور کلی در محیط مداخله ای یا اتاق عمل با استفاده از هدایت فلوروسکوپی (نوعی تصویربرداری متحرک و مداوم با اشعه X) کارگذاری می شوند.

درصورتی که شما نیاز به انجام کاری خاص برای اماده سازی داشته باشید، پزشک یا پرستار به شما خواهد گفت. قبل ازعمل، پزشک شما را معاینه خواهد کرد. همچنین ممکن است پزشک آزمایشاتی را برای شما درخواست کند.

پزشک شما همچنین از شما در مورد “سابقه سلامتی” شما سوال خواهد کرد  که شامل پرسیدن سوالات از شما در مورد هر گونه مشکلات سلامتی است که در گذشته داشته اید و یا در حال حاضر دارید، جراحی های گذشته، لاین های مرکزی که در گذشته کارگذاری کرده اید و هر دارویی که مصرف می کنید. به پزشک خود درباره موارد زیر توضیح دهید:

  • هرگونه لاین مرکزی که در گذشته داشته اید. مهم نیست که چه مدت پیش آنها را داشته اید یا در کجا قرار داشته اند.
  • هر دارویی که مصرف می کنید. این شامل هر داروی نسخه ای یا داروهای “بدون نسخه” است که استفاده می کنید، افزون بر هرمکمل گیاهی که مصرف می کنید. این کار کمک می کند تا لیستی از هر دارویی را که مصرف می کنید بنویسید یا کیسه داروهای خود را با خود بیاورید.
  • هر گونه آلرژی که دارید
  • هر گونه مشکلات خونریزی که دارید. داروهای خاص، از جمله برخی از گیاهان و مکمل ها، می توانند خطر خونریزی را افزایش دهند. برخی از بیماری ها نیز این خطر را افزایش می دهند.

همچنین اطلاعاتی درباره موارد زیر کسب خواهید کرد:

  • خوردن و نوشیدن قبل از عمل: در برخی موارد، ممکن است قبل از عمل نیاز داشته باشید تا ناشتا باشید، به این معنی است که برای مدت زمان طولانی چیزی نخورید یا ننوشید. در موارد دیگر، ممکن است تا مدت زمان کوتاهی قبل از عمل مجاز به مصرف مایعات باشید. این که آیا شما نیاز به ناشتا بودن دارید و برای چه مدت باید ناشتا باشدی، بستگی به پروسیجری(اقدام درمانی یا جراحی) که انجام می دهید .
  • کاهش خطر ابتلا به عفونت: در برخی موارد، ممکن است قبل ازعمل نیاز به کوتاه کردن موهای بدن خود داشته باشید. شما همچنین ممکن است نیاز داشته باشید ناحیه تحت عمل جراحی را با یک صابون مخصوص بشویید.
  • هنگام رفتن به خانه به چه کمکی نیاز دارید؟ به عنوان مثال، ممکن است لازم باشد شخص دیگری شما را به خانه بیاورد یا برای مدتی تا زمانی که بهبود پیدا کنید، همراه شما بماند.

دستگاه ها و موقعیت تحت عمل جراحی:

مناسب ترین محل و روش برای کانولاسیون وریدی مرکزی(وارد کردن لوله انعطاف پذیر به داخل ورید مرکزی) باید بر اساس وضعیت بالینی بیمار، شخصی سازی شود. مهارت اپراتور، در دسترس بودن سونوگرافی و آناتومی ورید قبل از کانولاسیون و ارزیابی کفایت ، آناتومی بیمار (به عنوان مثال، نشانه های آناتومیک قابل تشخیص، تحمل بیمار برای موقعیت ایجاد دسترسی، انسداد وریدی شناخته شده، وجود ادم لنفاوی)، خطرات مرتبط با کارگذاری کاتتر (به عنوان مثال، کوآگولوپاتی( بیماری انعقادی)، بیماری ریوی) و نیازهای دسترسی (به عنوان مثال، نیازهای بیمار و مدت زمان استفاده از کاتتر) ملاحظات مهم درشخصی سازی محل و روش کارگذاری کاتتر هستند. محل آناتومیک انتخاب شده برای قرار دادن کاتتر ورید مرکزی نیز بر خطر و نوع عوارض، از جمله عفونت مرتبط با کاتتر تاثیر می گذارد.

اخذ رضایت، پایش(مانیتورینگ) و بیهوشی:

دسترسی ورید مرکزی یک روش تهاجمی است و رضایت آگاهانه باید از بیمار اخذ شود، مگر اینکه رضایت ضمنی یا نیاز اورژانسی به کاتتر ورید مرکزی تشخیص داده شود.

 شرایط همه بیماران باید در طول پروسیجرهای ایجاد دسترسی ورید مرکزی، از جمله ریتم مداوم قلبی و پالس اکسیمتری(سنجش سطح اکسیژن خون) پایش شوند.

دستگاه های ورید مرکزی معمولاً با استفاده از بیهوشی موضعی کارگذاری می شوند. با این حال، بیماران در معرض خطر نارسایی تنفسی در موقعیت خوابیده یا موقعیت Trendelenburg ( مانند بیماری انسدادی ریه، بیمار مبتلا به چاقی)، که پرشدن خون وریدی (ژوگولار، ساب کلاوین) را تسهیل می کند، ممکن است نیاز به بیهوشی با یک راه هوایی کنترل شده برای قرار دادن یک کاتتر یا دستگاه ورید مرکزی داشته باشند.

بیماران مبتلا به کواگولوپاتی(بیماری انعقادی) و یا ترومبوسیتوپنی(کاهش تعداد پلاکت):

 خطر خونریزی با دسترسی ورید مرکزی در بیماران مبتلا به کواگولوپاتی متوسط تا شدید و یا ترومبوسیتوپنی افزایش می یابد، اگرچه خونریزی شدید، غیر معمول است.

افرادی که در معرض خطر خونریزی قرار دارند و دسترسی ورید مرکزی دریافت می کنند، باید از نزدیک تحت پایش و مدیریت در محیطی که توانایی پاسخ سریع با انجام مداخلات مناسب در صورت خونریزی را داشته باشد، قرار گیرند.

خطر خونریزی در افراد  با تعداد پلاکت کمتر از ۵۰ هزار عدد در هر میکرولیتر افزایش می یابد، اما در میان این افراد، ارتباط بین تعداد پلاکت ها و خطر خونریزی نامشخص است.

به طور کلی، خطر کلی خونریزی بیمار باید ارزیابی شود، از جمله تعداد پلاکت ها، علت ترومبوسیتوپنی و سایر بیماری های همراه. احتمال بیشتری وجود دارد ما که پلاکت را قبل از دسترسی ورید مرکزی تزریق کنیم، در صورتی تعداد پلاکت ها ۲۰ هزار تا ۳۰ هزار عدد در هر میکرولیتر باشد، به ویژه اگر بیماری های همراهی نیز وجود داشته باشند، مانند ناهنجاری های انعقادی همراه، تب و بیماری کلیوی یا کبدی که خطر خونریزی را افزایش می دهند.

داروهای ضد انعقاد:

عوامل بازگرداننده سیستم انعقادی به وضعیت طبیعی (داروهای ضد انعقادی) باید در صورت لزوم استفاده شوند

اختلالات خونریزی دهنده:

 به طور کلی، یک عامل لخته کننده اختصاصی یا سایر عوامل هموستاتیک استفاده می شوند.

تکنیک آسپتیک (ضدعفونی سازی):

برای کاهش عوارض عفونی، روش های دسترسی ورید مرکزی، از جمله روش های اورژانسی، باید در مکانی انجام شوند که اجازه استفاده از تکنیک آسپتیک را می دهند.

اقدامات احتیاطی محافظتی:

این اقدامات شامل پرده(پوشش) های استریل(sterile drapes) به اندازه کافی بزرگ برای پوشش کامل بیمار، پوشش استریل برای پروب سونوگرافی، شستشوی دست با ضدعفونی کننده های جراحی، لباس آستین بلند استریل، ماسک جراحی، دستکش و پوشش سر می باشند.

ضد عفونی کننده های پوست:

استفاده قبل از کارگذاری کاتتر ورید مرکزی با محلول ضد عفونی کننده برای ضدعفونی پوست در محل قرار دادن کاتتر، کلونیزاسیون کاتتر(تجمع باکتری ها در محل کاتتر) را کاهش می دهد و هدف آن کاهش خطر بروز عفونت است. محلول های مبتنی بر کلرهگزیدین گلوکونات (CHG) (>0.5٪ اماده سازی کلرهگزیدین با الکل)  از محلول های آبی و مبتنی بر الکل پوویدون آیودین  (PI)  بهتر هستند.

درمان پیشگیرانه آنتی بیوتیکی سیستمیک جایگاهی ندارد:

پیشگیری آنتی بیوتیکب قبل از قرار دادن کاتتر وریدی مرکزی از راه پوست، استاندارد نیست.

عروق خاص مورد استفاده برای قرار دادن کاتتر وریدی مرکزی

دسترسی وریدی بالای ترقوه (supraclavicular)

  • کاتترهای وریدی ژوگولار
  • ورید ژوگولار داخلی: بسیاری ازتجارب جراحی در متون علمی، استفاده از سونوگرافی را برای کانولاسیون ورید ژوگولار داخلی را توصیه نموده اند.

لطفاً توجه شود: شواهد نشان می دهد که هدایت سونوگرافی(عمل جراحی تحت گاید سونو) میزان موفقیت کارگذاری را بهبود می بخشد، خطر عوارض مربوط به سوراخ شدن وریدی را کاهش می دهد و مدت زمان این روش را در مقایسه با تکنیک های نشانه گذاری یا “کور” کاهش می دهد.

  • ورید ژوگولار خارجی: این ورید نیز می تواند توسط سونوگرافی در ناحیه ای که عمیق است، موازی، در پشت، و در بالای ورید ساب کلاوین قابل دسترسی باشد.
  • ورید ساب کلاوین: دسترسی فوق ترقوه ای به ورید ساب کلاوین نیز قابل انجام است ، اگرچه با خطر بالاتر سوراخ شدن پلور(فضای جنب) همراه است.

دسترسی وریدی زیر ترقوه (infraclavicular)

مزایای بالقوه دسترسی مادونکلاویکولار هدایت شده توسط سونوگرافی به ورید زیربغلی(اگزیلاری) از نظر محل دسترسی به پوست، این رویکرد را به یکی از مفیدترین نواحی دسترسی در بیماران بدحال و با شرایط بحرانی، به ویژه برای بیماران مبتلا به تراکئوستومی(عمل جراحی سوراخ کردن نای به منطور راه هوایی ایمن برای تنفس) تبدیل کرده است.

 یک روش دسترسی زیر ترقوه ای هدایت شده با سونوگرافی به ورید سفالیک نیز استفاده شده است. مزایای این رویکرد، اجتناب از آسیب تصادفی به شریان زیر بغلی(اگزیلاری) یا پلورا است. چنین رویکردی تنها زمانی امکان پذیر است که ورید سفالیک دارای کالیبر(قطر دهانه داخلی ورید) مناسب برای قطر کاتتر باشد.

کاتترهای وریدی ران (فمورال)

ورید فمورال(رانی) مشترک (CFV) در کشاله ران قابل دسترسی است.

کاتترهای مرکزی قرار داده شده از ورید محیطی (PICC)

معمولاً در یک ورید سطحی (ورید بازیلیک، ورید سفالیک) در اندام فوقانی قرار می گیرند.

مزایای کاتتر وریدی قرار داده شده از طریق ورید محیطی(PICC)

  • یک لاین یا کاتتر PICC نیاز به سوزن برای تجویز دارو، مایعات، تغذیه، محصولات خونی و گرفتن نمونه های خون را کاهش می دهد.
  • یک لاین PICC را می توان در یک بیمار با دریافت تنها یک آرام بخش خفیف و یا هیچ آرام بخشی کارگذاری کرد.
  • دسترسی به دستگاه وریدی آسان است.
  • یک لاین PICC می تواند برای مدت زمان طولانی باقی بماند و استفاده شود.
  • برخی از داروها می توانند رگ های خونی را تحریک کنند. یک لاین PICC در یک ورید بزرگ با جریان خون بالا قرار می گیرد، بنابراین تحریک کمتری وجود دارد.
  • با برخی از انواع لاین های  PICC، بیش از یک نوع دارو یا محلول را می توان همزمان مصرف کرد.
  • یک لاین PICC اغلب می تواند برای دادن دارو در خانه استفاده شود و ادامه درمان را برای بیماران و خانواده ها آسان تر کند.
  • یک لاین PICC را می توان در کلینیک خارج کرد.

در طول عمل جراحی قرار دادن کاتتر مرکزی چه اتفاقاتی می افتد؟

  • معمولاً جراحان لاین یا کاتتر مرکزی را در اتاق عمل قرار می دهند. هنگامی که زمان عمل جراحی فرا می رسد:
  • شما یک دسترسی داخل وریدی یا “IV” دریافت خواهید کرد که یک لوله نازک است که به داخل یک ورید می رود. این لوله می تواند  برای دادن مایعات و داروها به شما مورد استفاده قرار گیرد.
  • داروهای بیهوشی دریافت خواهید کرد. این کار برای اطمینان از این است که در طول عمل، درد را احساس نکنید.
  • پزشک پوست شما را با یک صابون مخصوص تمیز می کند. آنها بدن شما را با حوله ها و ملافه های استریل می پوشانند. آنها ماسک صورت، کلاه، لباس و دستکش برای کمک به جلوگیری از عفونت می پوشند.
  • کاتتر برای همودیالیز طولانی مدت از طریق پوست داخل یک رگ خونی قرار می گیرد و در زیر پوست “تونل” می شود. برای یک کاتتر همودیالیز تونلی:
  • جراح یک برش کوچک در نزدیکی “محل کارگذاری” برنامه ریزی شده ایجاد می کند. یک برش کوچک دیگر در پایین قفسه سینه شما ایجاد می کند. این برش “محل خروج” است. جراح یک تونل کوچک زیر پوست شما بین دو برش ایجاد خواهد کرد.
  • کاتتر از طریق تونل کشیده می شود و انتهای لومن کاتتر به محل خروج دوخته می شود.
  • جراح از سونوگرافی برای پیدا کردن بهترین ورید استفاده خواهد کرد. آنها از فلوروسکوپی برای هدایت کاتتر به یک ورید بزرگ در نزدیکی قلب شما استفاده می کنند.
  • هنگامی که این روش انجام می شود، پزشک یا پرستار کاتتر را با مایع استریل شستشو می دهد یا فلاشینگ می کند.سپس بر روی هر یک از لومن ها یک درپوش قرار می دهند.
  • در برخی موارد، پزشک یا پرستار یک دیسک اسفنجی کوچک درجایی که کاتتروارد پوست می شود، قرار می دهد. این می تواند به جلوگیری از عفونت کمک کند. آنها همچنین ممکن است از یک دستگاه خاص برای کمک به نگه داشتن کاتتر در محل استفاده کنند. آنها یک بانداژ مخصوص را روی کاتتر شما قرار می دهند تا از حرکت کاتتر جلوگیری شود و آن را تمیز نگه دارند.
  • این پروسیجر معمولاً ۴۵ تا ۶۰ دقیقه طول می کشد.

بعد از قرار دادن کاتتر چه اتفاقی می افتد؟

پس از اتمام کارگذاری کاتتر، پزشک برای بیمار تصویربرداری قفسه سینه با اشعه ایکس درخواست می کند. این کار برای اطمینان از این است که نوک کاتتر قبل از استفاده در جای مناسب قرار داشته باشد.

اگر در بیمارستان بستری هستید، داشتن کاتتر همودیالیز باعث نمی شود اقامت شما طولانی تر شود.

کارکنان مرکز دیالیز می توانند از کاتتر شما برای دیالیز بلافاصله پس از قرار دادن آن استفاده کنند.

خطرات کاتتر همودیالیز چیست؟ (عوارض قرار دادن کاتتر وریدی مرکزی)

خطرات احتمالی عبارتند از:

  • عفونت
  • ایجاد لخته خون
  • خونریزی
  • کاتتر از کاربیفتد، بشکند یا نشتی پیدا کند
  • نوک کاتتر خارج از محل حرکت کند
  • کلاپس ریه یا روی هم خوابیدن لوب های ریه (به نام “پنوموتوراکس(تجمع هوا در فضای پلور یا جنب)”)
  • آسیب به یک رگ خونی
  • ضربان قلب غیر طبیعی
  • مشکل جریان خون در حین دیالیز

چگونه در خانه از خودم مراقبت کنم؟

ممکن است به یک عضو خانواده یا دوست نیاز داشته باشید تا به شما در مراقبت از کاتتر همودیالیز کمک کند. برخی از افراد یک پرستار بهداشت خانگی برای کمک به این کار در خانه خود استخدام می کنند.

قبل از رفتن به خانه، پزشک یا پرستار شما در مورد نوع کاتتر همودیالیز با شما صحبت می کند. آنها به شما آموزش می دهند که چگونه از کاتتر مراقبت کنید وهمچنین مطمئن شوید که لوازم مورد نیاز خود را به همراه دارید. داشتن یک کاتتر همودیالیز خطر ابتلا به عفونت را افزایش می دهد. به همین دلیل است که مراقبت از آن بسیار مهم است.

چگونه از کاتتر و پانسمان مراقبت کنم؟

  • پانسمان روی کاتتر دیالیز را تمیز و خشک نگه دارید. این می تواند به جلوگیری از عفونت کمک کند. کارکنان مرکز دیالیز هنگام دیالیز پانسمان را تعویض می کنند.
  • قبل از لمس کاتتر دیالیز یا پانسمان، دست های خود را با صابون و آب بشویید.
  • کاتتر را درهنگامی که از آن استفاده نمی کنید، درصورتی که گیره داشته باشد با گیره(clamp) ببندید.
  • درپوش ها را از انتهای کاتتر خارج نکنید.
  • اگر پانسمان شروع به پوسته شدن در اطراف لبه ها کرد، آن را با نوار تقویت کنید. اگر پانسمان بسیار شل، مرطوب یا کثیف شد، با پرستار دیالیز خود تماس بگیرید. شما ممکن است نیاز به رفتن به مرکز درمانی وتعویض پانسمان داشته باشید.
  • پانسمان یا کاتتر را خیس نکنید. در برخی موارد، شما مجاز به استحمام هستید، درصورتی که کاتتر و پانسمان پوشیده شده باشد. در موارد دیگر، ممکن است لازم باشد به جای آن با اسفنج استحمام انجام دهید. دستورالعمل های پزشک خود را در مورد اینکه آیا استحمام خوب است، دنبال کنید.
  • از شنا در حوضچه ها، دریاچه ها، رودخانه ها، اقیانوس ها، استخرها یا وان های اب گرم اجتناب کنید.
  • اطمینان حاصل کنید که کاتتر با نگهدارنده های خاص یا نوار محافظت می شود.
  • از لوسیون در نزدیکی پانسمان کاتتر استفاده نکنید.
  • از ورزش های تماسی یا بازی خشن اجتناب کنید.
  • اشیاء تیز را از کاتتر دور نگه دارید.
  • کاتتر را نکشید یا پیچ ندهید.
  • در اطراف کاتتر لباس های شل بپوشید و مراقب باشید کاتتر در زیپ گیر نکند.
  • اگر لاین مرکزی شما گیره دارد، هنگامی که لومن در معرض هوا قرار می گیرد، لاین مرکزی را با گیره ببندید. به عنوان مثال، هنگام اتصال به جریان مایعات یا هنگام تغییر درپوش باید کاتتر را با گیره بست.
  • هر روز علائم عفونت را بررسی کنید.

چگونه پانسمان کاتتر ورید مرکزی را تعویض کنم؟

  • برای کمک به جلوگیری از عفونت، پوست خود را تمیز نگه دارید و پانسمان را به طور منظم تعویض کنید. هر ۷ روز یک بار پانسمان های تمیز را تعویض کنید. همیشه پانسمان را فوراً تعویض کنید، درصورتی که مرطوب، شل یا کثیف است. اگر شخص دیگری به شما کمک کند پانسمان را تعویض کنید، انجام این کار آسان تر خواهد بود.
  • لوازم را جمع آوری کنید و آنها را در یک محیط کار تمیز قرار دهید. شما به دستکش استریل، چوب های سوآب کلرهگزیدین، و پانسمان استریل نیاز خواهید داشت.
  • همیشه باید قبل از لمس کاتتر مرکزی دست های خود را با آب و صابون بشویید. این کار به جلوگیری از گسترش میکروب ها کمک خواهد کرد.
  • هنگام تعویض پانسمان از ماسک استفاده کنید. اگر شخص دیگری نیز در تعویض پانسکان کمک می کند، باید ماسک بپوشد.
  • دستکش های تمیز بپوشید وپانسمان های قبلی را خارج کنید. از قیچی یا ابزار تیز استفاده نکنید. آنها می توانند کاتتر مرکزی را قطع کنند. هنگام تعویض پانسمان، کاتتر مرکزی را نکشید.
  • پوست را در ناحیه ای در آن کاتتر مرکزی وارد می شود، از جهت تورم، ترشح یا قرمزی بررسی کنید.
  • دست های خود را دوباره بشویید. دستکش های استریل بپوشید.
  • پوست را با یک سوآب کلرهگزیدین با استفاده از یک حرکت رو به عقب و رو به جلو به مدت ۳۰ ثانیه تمیز کنید. از جایی که کاتتر مرکزی وارد پوست می شود شروع کنید، کاتترمرکزی و پوست را تمیز کنید و به سمت بیرون حرکت کنید. کل منطقه ای را که زیر پانسمان قرار دارد، حدود ۴ اینچ (۱۰ سانتی متر) مربع تمیز کنید. اجازه دهید هوا حداقل ۳۰ ثانیه ناحیه موردنظر را خشک کند.

در برخی موارد، پزشکان به شما ابزارهایی می دهند:

  • یک دیسک اسفنجی کوچک برای کمک به جلوگیری از عفونت. اگر این را دارید، آن را در اطراف کاتتر مرکزی  در ناحیه ای قرار دهید که از پوست خارج می شود. طرف رنگی باید به دور از پوست باشد.
  • یک دستگاه برای کمک به نگه داشتن کاتتر مرکزی در محل. اگر این را دارید، پوشش چسبنده را بردارید و آن را زیر مرکز کاتتر مرکزی قرار دهید. هاب(لومن) را در بالای آن قرار دهید و قلاب(clasp) یا پچ(patch) را ببندید.
  • اگر کاتتر مرکزی طولانی است یا در یک خط مستقیم کوتاه است، کاتتر مرکزی را روی پوست در یک دایره شل قرار دهید. این نباید نقطه ای که در آن وارد پوست می شود را  پوشش دهد و نباید به خودی خود پیچ بخورد. پانسمان را به راحتی دور تا دور کاتتر مرکزی قرار دهید. اکثر پانسمان ها شفاف هستند و به پوست می چسبند. در صورتی که پانسمان چسبیده نیست، با پزشک یا پرستار خود در مورد سایر مواد پانسمانی صحبت کنید.
  • پانسمان تمیز را روی دیسک اسفنجی کوچک قرار دهید و از دستگاه برای نگه داشتن کاتترمرکزی در محل استفاده کنید.
  • پانسمان قدیمی، سوآب و دستمال مرطوب استفاده شده را دور بیاندازید.
  • دستکش ها را از دست خارج کنید.
  • دست های خود را با اب و صابون بشویید.

چگونه برای لاین یا کاتتر مرکزی فلاشینگ انجام بدهم؟

تمام لومن های لاین مرکزی را هر روز با یک مایع استریل فلاشینگ کنید. شما همچنین باید یک لومن را پس از استفاده از برای دادن دارو فلاشینگ کنید. این کار کمک می کند تا لاین مرکزی مسدود نشود. پزشک شما هپارین، سالین طبیعی یا راه حل دیگری را برای استفاده شما درخواست می کند.

لوازم را جمع آوری کنید و آنها را در یک محیط کاری تمیز قرار دهید. شما نیاز به دستمال مرطوب الکلی و یک سرنگ پر از مایع برای فلاشینگ لاین  مرکزی دارید. پزشک یا پرستار شما مقدار مناسب مایعات را برای استفاده به شما می گوید. شما به این ابزار برای فلاشینگ هر لومن نیاز دارید.

  • دست های خود را با آب و صابون بشویید.
  • بالا و دو طرف درپوش را به مدت حداقل ۱۵ ثانیه با دستمال مرطوب الکلی یا پد الکلی پاک کنید. بگذارید تا خشک شود.
  • درپوش انتهای سرنگ را بردارید و حباب های هوا را بررسی کنید. به آرامی پیستون سرنگ را به جلو فشار دهید تا تمام هوا از سرنگ خارج شود.
  • سرنگ را بر روی انتهای درپوش در لاین مرکزی پیچ کنید.
  • خط مرکزی را باز کنید (اگر گیره دارید) و مایع را به  داخل لاین مرکزی وارد کنید. پزشک یا پرستار به شما خواهد گفت که کدام روش شستشو برای کاتتر مرکزی شما بهتر است. ممکن است به شما گفته شود:
  • به ارامی و به طور پیوسته تا زمانی که سرنگ خالی شود،فلاشینگ را انجام دهید، سپس لاین مرکزی را با گیره ببندید(اگر لاین مرکزی گیره داشته باشد).
  • به ارامی فلاشینگ کنید تا سرنگ در علامت ۷ میلی لیتر قرار گیرد، سپس برای یک ثانیه مکث کنید. بعد، به ارامی فلاشینگ کنید تا سرنگ در علامت ۴ میلی لیتر قرار گیرد، سپس برای یک ثانیه مکث کنید. در نهایت، به آرامی به علامت ۱ میلی لیتر بروید. همانطور که به علامت ۱ میلی لیتر می رسید، فشار را بر روی سرنگ نگه دارید و لاین مرکزی را قبل از رسیدن به پایین سرنگ با گیره ببندید.
  • سرنگ را از لاین مرکزی خارج کنید.
  • اگر لاین مرکزی گیره ندارد یا به شما گفته شده است که لاین را گیره نکنید، سرنگ را درست قبل از اینکه توفقگر سیاه رنگ به پایین سرنگ برسد، خارج کنید.
  • این مراحل را برای هر لومن کاتتر مرکزی تکرار کنید. برای هر لومن از لوازم جدید استفاده کنید. از سرنگ قبلی و استفاده شده استفاده نکنید.
  • سوآب، دستمال مرطوب، و یا لوازم دیگر که قبلاً استفاده شده اند را دور بیاندازید. سرنگ ها را در ظرف پلاستیکی سخت دور بریزید.
  • دست های خود را با آب و صابون بشویید.

چگونه درپوش کاتتر را تعویض کنم؟

  • درپوش برای اتصال سرنگ یا لوله به کاتتر مرکزی استفاده می شود. این درپوش همچنین ممکن است “متصل کننده بدون سوزن” یا “درپوش تزریق” نامیده شود. درپوش هر لومن را هر ۷ روز یا هر زمان که نشتی وجود دارد تعویض کنید. یک راه خوب برای به یاد داشتن این است که هر بار که پانسمان را تعویض می کنید، درپوش را نیز تعویض کنید.
  • لوازم را جمع آوری کنید و آنها را در یک محیط کاری تمیز قرار دهید. شما نیاز به دستمال مرطوب الکلی، درپوش استریل و یک سرنگ مایع برای هر لومن کاتتر مرکزی دارید.
  • دست های خود را با آب و صابون بشویید.
  • درپوش جدید را از درون بسته بدون لمس کردن انتهای آن بردارید.
  • سرنگ مایع را به انتهای درپوش وصل کنید. سرنگ را نگه دارید تا درپوش رو به بالا قرار گیرد و درپوش را با مایع پر کنید. برای انجام این کار، به آرامی روی درپوش ضربه بزنید تا از شر حباب های هوا خلاص شوید و سرنگ را به درپوش متصل کنید. درپوش را روی یک پاک کننده الکلی تمیز قرار دهد.
  • کاتتر مرکزی را با گیره ببندید (اگر گیره داشته باشد) و درپوش قدیمی را بردارید.
  • لومن کاتتر مرکزی را به مدت حداقل ۱۵ ثانیه با الکل بشویید و اجازه دهید با هوا خشک شود.
  • محافظ نوک استریل را از درپوش جدید خارج کنید.
  • درپوش جدید را بر روی کاتتر مرکزی پیچ کنید. کاتتر مرکزی را باز کنید و آن را طبق دستور فلاشینگ کنید. کاتتر مرکزی را با گیره ببندید. سپس سرنگ را از درپوش خارج کنید.
  • سوآب، دستمال مرطوب یا مواد دیگر را دور بیاندازید.
  • دست های خود را با آب و صابون بشویید.

نشانه های عفونت کاتتر مرکزی چیست؟

اگر میکروب ها از طریق یک کاتتر مرکزی وارد بدن شما شوند، می توانند باعث عفونت شوند.

  • قرمزی یا تورم در اطراف محل کاتتر مرکزی
  • تر شح چرکی با بوی بد در اطراف محل خط مرکزی
  • پوست اطراف محل کاتتر در لمس،گرم است
  • تب ۳۸ درجه سانتی گراد (۱۰۰.۴ درجه فارنهایت) یا بالاتر
  • لرز

در صورتی که درد در محل کاتتر مرکزی افزایش یافته است یا اگر در محل کاتتر احساس گرمی یا بوی بد می کنید، به پزشک یا پرستار خود اطلاع دهید.

اگر یک کاتتر مرکزی داشته باشید، شما در معرض خطر بیشتری برای بروز عفونت جریان خون هستید. این به عنوان “عفونت جریان خون مرتبط با کاتتر یا لاین مرکزی” یا “CLRBSI” شناخته می شود. اگر این اتفاق بیفتد، می تواند جدی و خطرناک باشد.

چه عواملی خطر CLRSBI را افزایش می دهند؟

  • هرچه مدت زمانی که یک کاتتر مرکزی دارید بیشتر باشد، خطر ابتلا به CLRBSI بیشتر است.
  • شما همچنین در معرض خطر بیشتری برای CLRBSI هستید، درصورتی که:
  • در بیمارستان بستری هستید
  • سابقه بیماری جدی مانند سرطان تحت درمان با شیمی درمانی یا پیوند مغز استخوان داشته باشید
  • آسیب های پوستی زیادی ناشی از سوختگی داشته اید
  • دیابت(بیماری قند خون) که به خوبی کنترل نشده است
  • بسیار جوان یا بسیار پیر هستید
  • مراقبت های مناسب از کاتتر مرکزی را انجام ندهید

چه اتفاقی می افتد اگر کاتتر مرکزی من آلوده شود؟

اگر کاتتر مرکزی شما آلوده شود، پزشکان و پرستاران شما آنتی بیوتیک ها را برای مبارزه با عفونت برای شما تجویز می کنند. آنها ممکن است مجبور به خارج کردن یا تعویض کاتتر مرکزی باشند، اما این کار همیشه لازم نیست.

چه کاری می توانم برای جلوگیری از عفونت کاتتر مرکزی انجام بدهم؟

  • دست های خود را اغلب با آب و صابون یا پاک کننده های دست مبتنی بر الکل بشویید
  • کاتتر مرکزی یا پوست اطراف کاتتر را با دست خالی لمس نکنید
  • اطمینان حاصل کنید که پزشکان و پرستاران شما قبل از لمس شما، دست های خود را بشویند یا از پاک کننده دست مبتنی بر الکل استفاده کنند.
  • پزشکان و پرستارانی که از شما مراقبت می کنند نیز اقداماتی را برای جلوگیری از عفونت انجام می دهند:
  • آنها بانداژ یا پانسمان اطراف کاتتر مرکزی شما را به طور منظم تعویض می کنند. اطمینان حاصل کنید که به آنها اطلاع دهید که پانسمان در فاصله میان تعویض های متوالی مرتباً خیس یا کثیف می شود.
  • آنها هر روز کاتتر مرکزی شما را از نظر علائم عفونت یا سایر مشکلات بررسی می کنند.
  • آنها کاتتر مرکزی شما را به محض اینکه دیگر به آن نیاز ندارید، خارج می کنند.

چگونه می توانم به جلوگیری از CLRSBI کمک کنم؟

ممکن است جلوگیری از CLRBSI امکان پذیر نباشد. اما کارهایی وجود دارد که شما می توانید برای کاهش خطر انجام دهید. پزشک یا پرستار شما همچنین اقداماتی را برای کاهش خطر ابتلا به عفونت در هنگام کارگذاری کاتتر مرکزی انجام می دهند.

هنگامی که دیگر نیازی به کاتتر نیست، باید برداشته شود تا خطر ابتلا به عفونت کاهش یابد.

نکاتی برای کمک به جلوگیری از عفونت کاتتر ورید مرکزی:

  • دست های خود را اغلب بشویید. دست های خود را قبل و بعد از لمس کاتتر مرکزی بشویید. همچنین دست های خود را شما درصورت لمس پانسمان، لوله  داخل وریدی، و یا تجهیزات نمونه گیری خون بشویید.
  • هر فرد دیگری که کاتتر مرکزی را لمس می کند، باید قبل و بعد از آن دست های خود را بشوید.
  • اگر پزشک به شما بگوید، از دیسک اسفنجی کوچک در اطراف کاتتر مرکزی استفاده کنید. آن را در اطراف کاتتر مرکزی قرار دهید، از سمت قسمت رنگی که از پوست شما دور است.
  • هنگام تعویض پانسمان کاتتر مرکزی یا درپوش، از ماسک و دستکش استریل استفاده کنید.
  • در حالی که کاتترمرکزی دارید، شنا نکنید یا خودتان را در آب خیس نکنید. (شما می توانید این کارها را انجام دهید اگر شما یک پورت دارید و آب به آن دسترسی ندارد.)

از کاتتر مرکزی و لوله آن به خوبی مراقبت کنید:

  • کاتتر مرکزی را با یک پانسمان استریل که در آن ناحیه که وارد بدن شما می شود، بپوشانید. در بیمارستان، پرستاران این کار را انجام خواهند داد. در خانه، ساده ترین کار این است که یک پرستار بهداشت خانگی یا مراقب آموزش دیده این کار را انجام دهد. هر ۷ روز یک بار، پانسمان های تمیز را تعویض کنید. همیشه پانسمان را فوراً تعویض کنید اگر کثیف، شل یا مرطوب است.
  • کاتتر مرکزی و لوله را ایمن نگه دارید. از کشیده شدن لوله و گیر کردن لوله به هر چیزی که شما در اطراف حرکت می کند، جلوگیری کنید.
  • به طول کاتتر مرکزی در خارج از بدن خود توجه کنید. اگر ناگهان طولانی تر شد، به تیم مراقبت های بهداشتی خود بگویید. آن را فشار ندهید یا آن را نکشید.
  • از لمس کاتتر مرکزی و لوله تا انجا که ممکن است اجتناب کنید. اجازه ندهید دیگران کاتتر یا لوله را لمس کنند.
  • در صورتی که متوجه تغییر در پوست خود در جایی که کاتتر وارد بدن شما می شود، شوید به پزشک یا پرستار خود اطلاع دهید. همچنین اگر شما متوجه هر گونه ترک و یا نشتی در کاتتر مرکزی و یا لوله شدید به آنها اطلاع دهید.
  • اطمینان حاصل کنید که کاتتر زمانی که در حال استفاده نیست، اگر قرار است همچنان در ورید باشد، گیره شده است. برخی از کاتترها بسته نمی شوند.

درپوش ها را از لومن ها خارج کنید فقط وقتی که مجبور هستید:

  • درپوش ها را به مدت حداقل ۱۵ ثانیه با پاک کردن الکل در طرفین و بالا پاک کنید. اجازه دهید با هوا خشک شود. این کار را هر بار که نیاز به دسترسی به کاتتر مرکزی دارید به عنوان مثال، برای دادن دارو انجام دهید.
  • درپوش های تزریق را در هر لومن هر ۳ تا ۷ روز یکبار یا هر زمان که نشتی وجود دارد تعویض کنید. لوله داخل وریدی را همانطور که دستور داده شده است تعویض کنید.
  • اطمینان حاصل کنید که درپوش ها در جای خود قرار دارند و تکان نمی خورند یا نمی افتند، حتی زمانی که در حال تعویض کاتتر هستید.

چه زمانی باید با پزشک تماس بگیرم؟

در صورت داشتن هر گونه علائم عفونت که  شامل تب۳۸ درجه سانتی گراد(۱۰۰.۴ فارنهایت) یا بالاتر، لرز یا قرمزی، ترشح، گرما، سوزش یا درد در ناحیه ای که کاتتر وارد پوست می شود، هستند.

  • در صورت بروز مشکل با کاتتر مرکزی:
  • کاتتر مرکزی در تمام مسیر یا بخشی از مسیر خود از کار افتاده است.
  • بروز شکاف، ترک یا نشت در کاتتر مرکزی
  • شما نمی توانید داروها یا محلول فلاشینگ را از طریق کاتتر مرکزی دریافت کنید.
  • شما نمی توانید خون را از کاتتر مرکزی دریافت کنید.
  • شما هر گونه نگرانی در مورد کاتتر مرکزی دارید.
  • ایجاد تنگی نفس ناگهانی یا درد قفسه سینه
  • وجود تورم در صورت، گردن یا قفسه سینه در کنار خط مرکزی
  • وجود رگهای متورم یا برامده در اطراف خط مرکزی

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/vascular/domains/vascularsurgery.ir/public_html/wp-includes/functions.php on line 5420

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/vascular/domains/vascularsurgery.ir/public_html/wp-includes/functions.php on line 5420