فهرست مطالب
امتیازدهی احتمال ترومبوز کاتتر
روش ارزیابی احتمال بالینی ایجاد ترومبوز کاتتر بر اساس مجموع امتیازات چهار معیار ذیل ایجاد شده است:
● حضور یک کاتتر یا دسترسی وریدی در یک ورید ساب کلاوین یا ژوگولار یا یک دستگاه ضربان ساز (پیس میکر) (۱ امتیاز)
● ادم گوده گذار یک طرفه اندام (۱ امتیاز)
● درد در محل قرارگیری کاتتر (۱ امتیاز)
● وجود تشخیص های احتمالی دیگر (۱ امتیاز منفی)
در تعیین احتمال بالین بروز ترومبوز، نمرات معیار ها با هم جمع می شوند و تحلیل آن ها به شرح ذیل است:
- احتمال کم (صفر امتیاز یا کمتر، شیوع DVT اندام فوقانی ۹ تا ۱۳ درصد)
- احتمال متوسط (یک امتیاز، شیوع ۲۰ تا ۳۸ درصد)
- احتمال بالا (۲ تا ۳ امتیاز، شیوع ۶۴ تا ۷۰ درصد)
روش های تشخیصی
روش های تشخیصی ترومبوز کاتتر مشابه تشخیص DVT (ترومبوز ورید عمقی) اندام فوقانی است. با این حال در صورت وجود کاتتر، از روش های غیرتهاجمی مانند سونوگرافی دوپلکس و آزمایش D-Dimer بیشتر استفاده می شود.
توجه: شایان ذکر است که استفاده از روش D-dimer برای استفاده در بیماران مشکوک به ترومبوز کاتتر تایید نشده است و بنابراین برای استفاده در این زمینه توصیه نمی شود.
سونوگرافی دوپلکس
در صورت شک بالینی به ترومبوز کاتتر، سونوگرافی دوپلکس روش تصویربرداری اولیه و انتخابی است.
سونوگرافی ابزار غربالگری انتخابی برای ارزیابی ترومبوز وریدی اندام فوقانی است زیرا غیر تهاجمی است، هیچ اشعه یونیزه کننده ای ندارد، در این روش از ماده حاجب استفاده نمی شود و انجام آن نسبتا اسان است.
همانند بررسی ترومبوز اندام تحتانی، یک یافته کاملا طبیعی در سونوگرافی اندام فوقانی می تواند با خیال راحت تشخیص ترومبوز را رد کند.
عدم قابلیت فشرده شدن ورید، جریان خون غیر طبیعی ورید (به عنوان مثال، معکوس شدن جریان خون) و ترومبوز قابل مشاهده در داخل لومن ورید، معیارهای اصلی برای تشخیص ترومبوز کاتتر در سونوگرافی هستند.
MR ونوگرافی
اگر شک بالینی به ترومبوز کاتتر علیرغم سونوگرافی دوپلکس نرمال یا غیرتشخیصی، بالا باشد، ممکن است برای تایید تشخیص،MR ونوگرافی با تزریق کنتراست (ماده حاجب) که روش تشخیصی استاندارد است، انجام شود. اما در این روش خطرات مرتبط با تزریق کنتراست و قرار گرفتن در معرض اشعه برخلاف سونوگرافی وجود دارد.
با این حال، به دلیل هزینه این تکنیک و شواهد محدود اثربخشی، استفاده از ان در این زمان نمی تواند به طور گسترده ای توصیه شود.
ونوگرافی از طریق کاتتر با تزریق ماده حاجب
برای مشکلات مکانیکی کاتتر مانند جابجایی یا شکستگی کاتتر، ونوگرافی با تزریق کنتراست داخل وریدی به داخل لومن کاتتر تحت هدایت فلوروسکوپی (اشعه X) ممکن است به راحتی حضور ترومبوز را در نوک کاتتر نشان دهد.
ترومبوز کاتتر چه علائمی دارد؟
فهرست مطالب ترومبوز کاتتر چه علائمی دارد؟ اغلب موارد ترومبوز کاتتر، بدون علامت هستند که سبب می شود تشخیص آن دشوار باشد. علائم ترومبوز وریدی مربوط به اثرات موضعی تشکیل لخته و یا آمبولیزاسیون (مهاجرت لخته به نواحی دیگر مانند گردش خون ریوی و یا بستر شریانی گردش خون سیستمیک) است. اثرات موضعی ترومبوز کاتتر
چه عواملی موجب ترومبوز وریدی(تشکیل لخته) ناشی از کاتتر می شوند؟
فهرست مطالب کاتتر ورید مرکزی می تواند سبب ترومبوز (تشکیل لخته) شود! ترومبوز کاتتر (Catheter-related venous thrombosis) یک عارضه نسبتا شایع ناشی از کارگذاری کاتتر ورید مرکزی است. کاتترهای داخل وریدی باعث آسیب اندوتلیوم وریدی (لایه داخلی پوشاننده ورید) و التهاب عروقی می شوند و از آنجایی که اغلب در بیمارانی که در شرایط افزایش
ترومبوز ورید عمقی (DVT)
فهرست مطالب ترومبوز (لخته) ورید عمقی چیست؟ ترومبوز ورید عمقی (DVT)، لخته شدن خون در رگ های عمقی پا (اندام تحتانی) است. DVT می تواند خطرناک باشد. گاهی اوقات DVT می تواند در دست (اندام فوقانی) به جای پا اتفاق بیفتد. اما این مورد بسیار کمتر شایع است. ترومبوز ورید عمقی. ورید سالم (تصویر سمت