فهرست مطالب
آناتومی اعصاب خروجی قفسه سینه
پیش از بررسی سندروم خروجی قفسه سینه نوروژنیک (TOS نوروژنیک) و تظاهرات بالینی آن، می بایست با آناتومی اعصاب موجود در محل خروجی قفسه سینه آشنا شد که عبارت اند از:
- شبکه عصبی بازویی (brachial plexus) با منشا اعصاب نخاعی گردنی ۵ ام تا اولین عصب نخاعی توراسیک
- عصب فرنیک (phrenic nerve) با منشا اعصاب نخاعی گردنی سوم تا پنجم
- عصب بلند قفسه سینه (long thoracic nerve) با منشا اعصاب نخاعی گردنی پنجم تا هفتم
- عصب شانه ای خلفی (dorsal scapular nerve) با منشا اولین شاخه عصب پنجم نخاعی گردنی
مثلث اسکالن (فضای میان دو عضله اسکالن قدامی و میانی) شایع ترین محل فشرده سازی شبکه عصبی و بروز سندروم خروجی قفسه سینه نوروژنیک است.
در صورت وجود ناهنجاری هایی مانند دنده گردنی و ناهنچاری های دنده اول قفسه سینه، این شبکه عصبی فشرده می شود و علائم عصبی مانند اختلال حسی و حرکتی تظاهر پیدا می کند.
سندروم TOS نوروژنیک چگونه ایجاد می شود؟
در میان زیرگروه های سندورم خروجی قفسه سینه، سندروم TOS نوروژنیک شایع ترین زیرگروه است که بیش از ۹۵ درصد تمام بیماران TOS را تشکیل می دهد و می تواند به طور قابل توجهی کیفیت زندگی را مختل کند.
TOS نوروژنیک اغلب با فشرده سازی ریشه های شبکه عصبی بازویی در مثلث scalene (اسکالن) بروز پیدا می کند.
عوامل مستعد کننده این بیماری شامل ناهنجاری های عضلات اسکالن، تنگی مثلث اسکالن، وجود رباط یا نوار های غیرطبیعی مادرزادی، خروج ریشه های شبکه عصبی بازویی از بالا در نزدیکی راس مثلث scalene و سندروم دنده گردنی می باشند.
یکی از علل شایع TOS نوروژنیک، تروما به گردن است که مسبب آسیب شدید به گردن باشد. شایع ترین آسیب، ترومای گردن در تصادف وسایل نقلیه موتوری است. سایر علل آسیب های مکرر به این ناحیه، استرس مداوم در محل کار و سقوط بر روی کف لغزنده یا پیاده روهای یخی است.
سندروم دنده گردنی، یک عامل مستعدکننده برای گسترش nTOS است. در چنین بیمارانی، ترومای گردن ممکن است علائم را تسریع کند، اما در برخی از بیماران بدون سابقه تروما، فعالیت های زندگی روزمره نیز می تواند باعث فشرده شدن شبکه عصبی بازویی و بروز سندروم خروجی قفسه سینه نوروژنیک شود.
علائم بالینی
سندرم خروجی قفسه سینه عصبی (nTOS) می تواند با طیف گسترده ای از علائم از جمله درد اندام فوقانی در سمت آسیب دیده، اختلال حس یا بی حسی، ادم اندام فوقانی، احساس ناراحتی در شانه و گردن و حتی اختلال عصبی سمپاتیک همراه باشد.
TOS نوروژنیک دارای یک علامت شاخص به نام “Gilliat-Summer-Hand” است که به صورت اتلاف شدید عضلانی (ضعف عضلانی) در پایه انگشت شست وجود دارد.
دیگر علائم عبارت اند از:
- پارستزی (احساس سوزن سوزن شدن یا بی حسی) در انگشتان و دست
- تغییر رنگ پوست دست
- سردی اندام
- احساس ناراحتی و ضعف در گردن، شانه و زیر بغل
ویژگی های اختصاصی علائم سندورم TOS نوروژنیک:
- شدت علائم در طول روز متغیر است
- شدت علائم از روزی به روز دیگر بسته به سطح فعالیت متفاوت است
- به طور معمول تشدید موقعیتی و قابل توجه علائم در اثر دور کردن بازو از بدن، بالا بردن بازو و شانه و سایر مانورها رخ می دهد
- حساسیت و درد اندام در لمس
- درد و اسپاسم عضلانی که اغلب به بازو، گردن و پشت گسترش می یابد
توجه: بیمارانی که علائم محدود به ساعد و دست دارند، بیشتر احتمال دارد که سندرم تونل کارپال (CTS) یا کوبیتال داشته باشند و احتمال سندروم TOS نوروژنیک کمتر است.
سندروم خروجی قفسه سینه (TOS) چیست؟
فهرست مطالب سندروم خروجی قفسه سینه چیست؟ سندرم خروجی قفسه سینه (TOS) یک بیماری ناشی از فشرده شدن و افزایش فشار بر روی ساختارهای عصبی عروقی می باشد که از خروجی قفسه سینه عبور می کنند. این نوع سندروم، ۳ نوع دارد: TOS نوروژنیک (nTOS): ناشی از فشرده سازی شبکه عصبی براکیال (بازویی) TOS
آسیب عروقی(ترومای عروقی) قفسه سینه(قسمت دوم)
فهرست مطالب آسیب عروقی(ترومای عروقی) نافذ و بلانت قفسه سینه ترومای نافذ و تصادفات وسایل نقلیه موتوری با انرژی بالا( نوعی ترومای بلانت) هر کدام مسبب بروز آسیب عمده عروقی قفسه سینه می باشند که می تواند در مناطق شهری یا روستایی رخ دهد، اما بیشترین میزان بروز در مناطق شهری است. نتایج بهتر درمانی
آسیب عروقی (ترومای عروقی) سر و گردن(قسمت اول)
فهرست مطالب ترومای عروقی چیست؟ آسیب عروقی، علت اصلی مرگ و ناتوانی در جامعه است و تروما علت اصلی آن است. با وجود ایجاد مراکز تروما برای بهبود ارائه درمان سریع و موثر، و همچنین پیشرفت های بی شمار تکنولوژی که با بهبود نتایج بالینی و گسترش استفاده از سیستم های جمع آوری داده ها