فهرست مطالب
جایگذاری کاتتر پورت با جراحی: مرحله به مرحله
کاتتر پورت که با نام های پورت کت یا پورت های زیر پوستی نیز شناخته می شود، از وسایل کاشتنی می باشد که برای رساندن طولانی مدت دارو، مایعات و فراورده های خونی و همچنین گرفتن نمونه خون از بیمار استفاده می شود .
جایگذاری کاتتر پورت از طریق جراحی شامل چندین مرحله مهم جراحی است و نیازمند دقت و تجربه است تا خطر بروز عوارض کاهش یافته و از استفاده موفق از کاتتر اطمینان یابیم.
مرحله ۱: بررسی بیمار و برنامه ریزی قبل از عمل
اولین گام در جراحی کاتتر پورت شامل یک بررسی جامع از سابقه پزشکی بیمار، شرایط جسمی و نیاز های دسترسی وریدی بیمار می شود. این بررسی شامل ارزیابی وضعیت انعقادی بیمار، مشخص کردن محل های آناتومیکی مناسب برای کارگزاری پورت و توجه به هرنوع شرایط بالقوه برای انجام عمل جراحی می شود.
همچنین برنامه ریزی قبل از عمل شامل کسب رضایت آگاهانه، آموزش دادن به بیمار و اطمینان از در دسترس بودن مواد و تجهیزات لازم برای انجام جراحی است.
مرحله ۲: بیهوشی و آماده سازی بیمار
قبل از برش جراحی، بیمار تحت بیهوشی مناسب قرار می گیرد که ممکن است بسته به شرایط پزشکی بیمار و ترجیح جراح شامل بیهوشی موضعی، و یا آرام بخش درحالی که بیمار هوشیار است و حتی بیهوشی عمومی باشد . محل جراحی به دقت آماده می شود تا استریل بودن آن حفظ شود و پوست بیمار با محلول های آنتی سپتیک تمیز شده تا خطر عفونت محل جراحی کم شود.

مرحله ۳: ایجاد دسترسی وریدی و جایگذاری کاتتر پورت
جراح تحت شرایط استریل، رگ مورد نظر برای گذاشتن کاتتر را مشخص می کند. به این صورت که تحت هدایت سونوگرافی یا با بهره بردن از نشانه های آناتومیکی، به رگ مورنظر دسترسی پیدا کرده و کاتتر را به سمت سیستم ورید مرکزی جلو می برد، همزمان با بررسی برگشت خون و آسپیراسیون، از محل مناسب آن مطمئن می شوند . توجه به جزئیات و التزام به تکنیک های استریل مواردی هستند که در پیشگیری از عوارض مرتبط با کاتتر مانند پارگی عروق و ایجاد لخته در عروق موثر می باشند.

مرحله ۴: برش جراحی و ایجاد محفظه کاتتر پورت
جراح بر روی محل مشخص شده که معمولا بالای قفسه سینه یا بالای بازو است برش کوچکی می دهد تا یک محفظه زیرپوستی برای جایگذاری پورت ایجاد شود. محفظه به دقت از بافت اطراف جدا می شود تا دستگاه پورت را در خود جای دهد. به این صورت یک جایگاه مطمئن ایجاد می شود، در حالی که خطر عوارض مکانیکی و ناراحتی بیمار را کاهش می دهد .

مرحله ۵: تثبیت کاتتر پورت و بستن
بعد از تثبیت پورت در محل مورد نظر و اطمینان از عملکرد مطلوب آن، دستگاه پورت در محفظه زیرپوستی قرار داده می شود تا از جابجایی پورت پیشگیری کرده و موجب تقویت رشد داخلی بافت برای تثبیت پورت در محل شود.
محل جراحی به دقت در چند لایه بسته می شود و پانسمانهای مناسب برای محافظت از محل برش و کاهش خطر عوارض پس از عمل گذاشته می شود.
مرحله ۶: مراقبت پس از عمل و آموزش به بیمار
به دنبال کارگذاشتن پورت، مراقبتهای پس از عمل شامل مدیریت درد، پایش عوارض در بیمار و آموزش به بیمار ازنظر نحوه نگهداری از پورت و توجه به محدودیت ها ادامه می یابد.
بیماران آموزش های مفصل در مورد دسترسی پورت، رعایت و حفظ بهداشت، توجه به علائم عفونت و جستجوی توجهات پزشکی درصورت بروز هر نوع نگرانی را از طریق کادر درمان دریافت می کنند .
منابع پیشنهادی جهت مطالعه بیشتر:

کاتتر پورت در چه مواردی مورد استفاده قرار می گیرد؟
فهرست مطالب کاربردهای بالینی کاتتر پورت کاتتر پورت نقشی حیاتی در ایجاد دسترسی وریدی برای طیف وسیعی از موارد پزشکی ایفا می کند و به بیمار یک وسیله قابل اعتماد و موثر برای دریافت درمان های لازم ارائه می دهد . کاربرد پورت در شیمی درمانی کاتتر پورت در نقش یک دسترسی وریدی طولانی

کاتتر پورت و انواع آن
فهرست مطالب اهمیت پورت کاتتر پورت در سال ها اخیر تبدیل به ابزاری ضروری در حیطه پزشکی شده اند. این وسایل که به عنوان پورت های زیرپوستی یا پورت های کاشتنی هم شناخته می شوند به منظور تسهیل تجویز طولانی مدت داروها، مایعات و خون استفاده می شوند . کاتتر پورت چیست؟ کاتتر پورت

تاریخچه کاتترهای پورت
فهرست مطالب از زمان باستان تا رنسانس: منشاء دسترسی عروقی ایده دسترسی به پورت برای دسترسی به سیستم عروقی می تواند به تمدن باستان برگردد: زمانیکه اولین اشکال وسایل دسترسی عروقی شامل کاتتر های اولیه و سوزن های توخالی برای خونگیری، تزریق و اهداف تشریفاتی استفاده می شدند . این ابزارهای ابتدایی زمانیکه به