فهرست مطالب

گرافت چیست؟

گرافت شریانی وریدی (AV Graft)، پیوند ایجاد شده بین شریان و ورید با جراحی با استفاده از مواد پیوندی می باشد.

این پیوند شریانی وریدی با قرار دادن یک گرافت (انسانی یا مصنوعی) بین شریان و ورید ساخته می شود.

مزیت اصلی گرافت نسبت به فیستول این است که نیازی به بلوغ ندارند و می توان از آن ها برای همودیالیز طولانی مدت استفاده کرد.

برای بیمارانی که نیاز به دسترسی عروقی به منظور همودیالیز طولانی مدت دارند، AV Graft ممکن است انتخاب مناسبی به عنوان دسترسی اولیه همودیالیز یا به عنوان دسترسی ثانویه، به شرطی که شانت بالغ نشود، باشد.

عوارض مربوط به قرار دادن پیوند شریانی وریدی (AV Graft) را می توان در قالب عوارض موضعی مربوط به دسترسی، تنگی عروقی منجر به اختلال عملکرد یا نارسایی گرافت (ناشی از ترومبوز) و ایسکمی یا سایر عوارض سیستمیک مربوط به تغییرات فیزیولوژیکی ایجاد شده توسط گرافت مورد بررسی قرار داد.

گرافت شریانی وریدی Arteriovenous Graft

عوارض موضعی

خونریزی:

خونریزی بیش از حد ناشی از اختلالات انعقادی در بیماران مبتلا به نارسایی مزمن کلیه می تواند موجب ایجاد خونریزی در ارتباط با ایجاد گرافت و همچنین در طول همودیالیز ناشی از سوراخ شدن با سوزن دیالیز باشد.

سروما:

فیلتر شدن و جریان بالای پلاسما در یک گرافت مصنوعی ساخته شده از پلی تترافلوئورو اتیلن (PTFE)، گاهی اوقات رخ می دهد و یک کیسه زیرجلدی پر از مایع سروز را تشکیل می دهد که می تواند در طول زمان سفت شود که به آن سروما می گویند و این حالت سندروم گریه نیز نامیده می شود.

سودوآنوریسم:

 معمولا به علت استفاده مکر از دسترسی وریدی ایجاد می شود و به ویژه در گرافت های AV مشکل ساز است،زیرا با افزایش شدت جریان خون در طول زمان همراه با تخریب مواد پیوندی رخ می دهد.

توجه: در صورت بروز سودوآنوریسم می بایست از استفاده از گرافت در محل سودوآنوریسم اجتناب شود.

می توان با چرخش محل قرار دادن سوزن  از بروز سودوآنوریسم جلوگیری کرد. گرافت های شریانی وریدی در صورت بروز آسیب و تخریب ممکن است نیاز به ترمیم برای جلوگیری از پارگی داشته باشند.

نوروپاتی:

دسترسی عروقی همچنین ممکن است در برخی موارد از طریق فشرده سازی عصب مدیان (به دلیل نشت خون یا مایع به خارج از رگ) یا از طریق آسیب ایسکمیک ناشی  از اثر سندورم دزدی عروقی (نوروپاتی ایسکمیک مونوملیک) منجر به آسیب اعصاب محیطی و بروز نوروپاتی شود..

عفونت گرافت:

علت ۲۰ درصد موارد از دست رفتن عملکرد دسترسی عروقی ، عفونت می باشد. عوامل خطر برای عفونت گرافت شامل تشکیل سودوآنوریسم، هماتوم، خارش شدید، استفاده از دسترسی همودیالیز به عنوان یک مسیر دسترسی برای سوء مصرف مواد مخدر تزریقی و دستکاری دسترسی در اعمال جراحی می باشند.

همودیالیز از طریق گرافت شریانی وریدی Hemodialysis through AV Graft
همودیالیز از طریق گرافت شریانی وریدی

عوارض سیستمیک

گرافت شریانی وریدی به دلیل ایجاد جریان خون بالا و مقاومت کم منجر به افزایش جریان خون به اندام می شود و منجر به تورم اندام (معمولا موقت) و سایر عوارض مربوط به افزایش جریان بازگشت وریدی (به عنوان مثال نارسایی قلبی، فشار خون ریوی) می شود. انحراف جریان از طریق گرافت به دور از قسمت های انتهایی اندام می تواند سبب بروز سندروم دزدی مرتبط با دسترسی به دیالیز [DASS] شود.

تورم اندام:

تورم اندام یا تورم شانه، دیواره قفسه سینه یا پستان می تواند پس از جراحی ایجاد دسترسی عروقی رخ دهد. تورم خفیف تا متوسط در ابتدا پس از قرار دادن گرافت شایع است و معمولا خود به خود بهبود می یابد.

مشکلات قلبی ریوی:

میزان بروز عوارض قلبی ریوی مرتبط با گرافت مانند نارسایی قلبی یا پرفشاری شریان ریوی مشابه بیماران مبتلا به شانت است.

سندروم دزدی عروقی:

کارگذاری گرافت شریانی وریدی می تواند به علت ایجاد شانت جریان خون شریانی به گرافت، خونرسانی قسمت های انتهایی اندام را کاهش دهد که به آن سندروم دزدی عروقی می گویند که میزان بروز در اندام فوقانی حدود ۲۰ درصد است.

سندورم دزدی عروقی معمولا به طور متوسط دو روز پس از قرار دادن گرافت  ظاهر می شود که می تواند سبب بروز علائم ایسکمیک شدید مانند از دست دادن حس یا ضعف در اندام شود، که میزان بروز آن در میان بیماران مبتلا به دیابت و افراد مسن شایع تر می باشد.

علائم و نشانه های خفیف، مانند پارستزی (گزگز و سوزن سوزن شدن)، سردی اندام و یا کاهش نبض های محیطی شایع تر هستند و معمولا در طی یک دوره چند هفته ای با گسترش جریان خون جانبی در اندام بهبود می یابند.

نوروپاتی مونوملیک ایسکمیک:

نوروپاتی مونوملیک ایسکمیک (IMN) یک عارضه نادر است که احتمالا ناشی از عوارض ایسکمیک سندروم دزدی عروقی می باشد.

IMN با شروع ناگهانی و بلافاصله پس از عمل ایجاد دسترسی عروقی مشخص می شود و به طور قابل توجهی در بیمارانی که از شریان بازویی برای دسترسی استفاده می کنند، بیشتر گزارش شده است.

توجه: بر خلاف عوارض معمول سندروم دزدی عروقی، بیماران مبتلا به IMN دارای نقص حرکتی و حسی شدید بدون سایر تظاهرات مرتبط با ایسکمی بافتی مانند آسیب و نکروز باقتی هستند. درمان IMN بستن فوری گرافت است.

عوارض کارگذاری شانت Complications of AV Fistula Insertion
تعبیه دسترسی دیالیزی (پرمیکت، شانت و گرافت)
مقداد قاسمی گرجی

کارگذاری شانت(فیستول شریانی وریدی) چه عوارضی می تواند به دنبال داشته باشد؟

فهرست مطالب عوارض احتمالی شانت چیست؟ شانت (فیستول شریانی وریدی یا AV Fistula) برای ایجاد دسترسی عروقی به منظور انجام همودیالیز طولانی مدت به دلیل عوارض عروقی کمتر (به عنوان مثال ترومبوز یا از دست دادن کیفیت اولیه) به گرافت شریانی وریدی ترجیح داده می شود. علیرغم مزایای فراوان کارگذاری شانت به منظور همودیالیز طولانی

Read More »
شانت برای همودیالیز طولانی مدت AVF Shunt for Chronic Hemodialysis
تعبیه دسترسی دیالیزی (پرمیکت، شانت و گرافت)
مقداد قاسمی گرجی

برای همودیالیز طولانی مدت از کدام دسترسی ورید مرکزی استفاده می شود؟

فهرست مطالب   انواع دسترسی ورید مرکزی برای همودیالیز طولانی مدت هدف از دسترسی وریدی مرکزی برای همودیالیز طولانی مدت، فراهم کردن دسترسی طولانی یا مادام العمر به جریان خون با حداقل میزان بروز عوارض مرتبط است. دسترسی وریدی برای همودیالیز معمولا در اندام فوقانی به دست می آید. درحالی که اندام تحتانی مانند ورید

Read More »
قرار دادن کاتتر در ورید مرکزی
تعبیه دسترسی دیالیزی (پرمیکت، شانت و گرافت)
مقداد قاسمی گرجی

همه چیز درباره کاتتر های ورید مرکزی (CVCs)

فهرست مطالب   کاتتر ورید مرکزی (Central venous catheter) چیست؟ کاتتر لاین مرکزی یا “لاین مرکزی” نوع خاصی از IV (دسترسی وریدی) است. شما همچنین ممکن است نام لاین مرکزی را به نام “کاتتر ورید مرکزی” (CVC)  شنیده باشید. دستگاه دسترسی وریدی مرکزی، به عنوان یک کاتتر قرار داده شده در یک ورید مرکزی قفسه

Read More »

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا