عوارض کارگذاری شانت Complications of AV Fistula Insertion

کارگذاری شانت(فیستول شریانی وریدی) چه عوارضی می تواند به دنبال داشته باشد؟

فهرست مطالب

عوارض احتمالی شانت چیست؟

شانت (فیستول شریانی وریدی یا AV Fistula) برای ایجاد دسترسی عروقی به منظور انجام همودیالیز طولانی مدت به دلیل عوارض عروقی کمتر (به عنوان مثال ترومبوز یا از دست دادن کیفیت اولیه) به گرافت شریانی وریدی ترجیح داده می شود.

علیرغم مزایای فراوان کارگذاری شانت به منظور همودیالیز طولانی مدت، کارگذاری آن می تواند سبب بروز عوارض موضعی مانند پرفشاری خون وریدی و آنوریسم عروقی و همچنین عوارض سیستمیک مانند سندروم دزدی و نارسایی قلبی شود.

عوارض موضعی

  • خونریزی: خونریزی به دنبال کارگذاری فیستول شریانی وریدی (AV) شایع نیست.
  • فشار خون وریدی: تورم اندام معمولا به دلیل تنگی ورید مرکزی است اما می تواند به دلیل نارسایی دریچه وریدی نیز باشد که منجر به افزایش مزمن فشار وریدی در اندام و نشت مایعات به فضای بافتی و بروز تورم اندام می شود. فشار خون وریدی می تواند منجر به تغییر رنگ پوست، اختلال عملکرد شانت و  حتی سبب بروز تغییرات ایسکمیک در پوست مانند درد، زخم و گانگرن شود. اگر چه تورم خفیف تا متوسط اندام پس از جراحی کارگذاری دسترسی ورید مرکزی در مراحل اولیه شایع است و معمولا خود به خود از بین می رود.
  • آنوریسم یا سودوآنوریسم: تعبیه شانت می تواند با عوارض عروقی مانند تشکیل آنوریسم یا سودوآنوریسم (آنوریسم کاذب) همراه باشد که در معرض خطر عوارضی از جمله پارگی، عفونت و آسیب پوستی است.

نکته: تغییراتی که نیاز به ارزیابی فوری برای جلوگیری از پارگی دارند شامل حضور یک اسکار جلدی غیر قابل درمان، خونریزی خود به خودی از محل دسترسی و رشد سریع قطر آنوریسم است.

  • عفونت: دسترسی عروقی منبع اصلی عفونت های خونی در بیماران همودیالیزی است. بروز عفونت مرتبط با فیستول شریانی وریدی کم است.

توجه: عوامل خطر برای بروز عفونت شانت شامل سودوآنوریسم، هماتوم، خارش شدید و خراش ایجاد شده توسط سوزن همودیالیز، استفاده از فیستول همودیالیز به عنوان یک مسیر دسترسی برای سوء مصرف مواد مخدر تزریقی و دستکاری دسترسی در طول جراخی های دیگر می باشند.

  • نورپاتی ( بیماری اعصاب محیطی): دسترسی عروقی ممکن است سبب بروز نوروپاتی در برخی موارد از طریق فشرده سازی عصب میانی دست (به دلیل نشت خون و مایع به فضای بافتی و تحت فشار قرار گرفتن عصب) به نام سندروم تونل کارپال (مچ دست) شود یا از طریق ایجاد آسیب ایسکمیک ناشی ازسندروم دزدی عروقی سبب بروز بیماری نوروپاتی ایسکمیک مونوملیک شود که در این مورد، شانت باید فوراً خارج شود.

عوارض سیستمیک

سندرم دزدی دسترسی عروقی همودیالیز (Steal Syndrome):

عوارض ایسکمیک شانت به دلایل مختلفی رخ می دهد که تقریبا همیشه شامل کاهش جریان خون به قسمت انتهایی اندام ناشی از افزایش جریان خون فیستول شریانی وریدی است. سندرم سرقت دسترسی دیالیز (DASS) با ویژگی های بالینی معمول ایسکمی اندام فوقانی شامل درد دست، پوست سرد، کاهش عملکرد حسی و یا حرکتی اندام تظاهر پیدا می کند و می تواند در شرایط وجود شانت با جریان خون بالا یا حجم پایین خون رخ دهد.

سندورم دزدی عروق کرونری (عروق خونرسانی کننده به قلب):

سندروم دزدی و بروز عوارض ایسکمیک از بای پس (دور زدن مسیر جریان خون) از عروق کرونر به داخلی پستان ناشی از کارگذاری فیستول شریانی وریدی اندام فوقانی همان طرف نیز ایجاد می شوند که در نهایت می توانند سبب بروز سکته قلبی شوند.

نارسایی قلبی:

نارسایی قلبی ناشی از تعبیه شانت حتی در بیماران مبتلا به اختلال عملکرد قلبی زمینه ای یک عارضه نادر است.

پرفشاری خون ریوی:

بیماری ریوی یک بیماری مهم در افراد مبتلا به بیماری مزمن کلیه (CKD) است که با افزایش خطر ابتلا به حوادث قلبی عروقی و مرگ و میر همراه است. بروز بالای پرفشاری خون ریوی  در بیماران مبتلا به نارسایی مزمن کلیه رخ می دهد، اما بالاترین شیوع آن در بیماران دیالیزی، به ویژه کسانی که دیالیز را با شانت انجام می دهند، می باشد.

عوارض ایسکمیک سندروم دزدی دسترسی دیالیز Ischemic Complications of Dialysis Access Steal Syndrome
عوارض ایسکمیک ناشی از سندروم دزدی دسترسی دیالیز
شانت برای همودیالیز طولانی مدت AVF Shunt for Chronic Hemodialysis
تعبیه دسترسی دیالیزی (پرمیکت، شانت و گرافت)
مقداد قاسمی گرجی

برای همودیالیز طولانی مدت از کدام دسترسی ورید مرکزی استفاده می شود؟

فهرست مطالب   انواع دسترسی ورید مرکزی برای همودیالیز طولانی مدت هدف از دسترسی وریدی مرکزی برای همودیالیز طولانی مدت، فراهم کردن دسترسی طولانی یا مادام العمر به جریان خون با حداقل میزان بروز عوارض مرتبط است. دسترسی وریدی برای همودیالیز معمولا در اندام فوقانی به دست می آید. درحالی که اندام تحتانی مانند ورید

Read More »
عفونی خونی کاتتر ورید مرکزی Central Venous Catheter Associated Bloodstream Infection
تعبیه دسترسی دیالیزی (پرمیکت، شانت و گرافت)
مقداد قاسمی گرجی

عفونت خونی کاتتر ورید مرکزی- عفونت خونی ناشی از دابل لومن چه علائمی دارد؟

فهرست مطالب عفونت خونی کاتتر ورید مرکزی کارگذاری کاتتر ورید مرکزی در وریدهای مرکزی و بزرگ بدن با بروز تعدادی از عوارض و به ویژه عفونت خونی کاتتر ورید مرکزی (CRBSI) همراه است که علائم و عوارضی را به دنبال خواهد داشت که در ادامه مورد بررسی قرار خواهند گرفت. کاتترهای دابل لومن تونل شده

Read More »
قرار دادن کاتتر در ورید مرکزی
تعبیه دسترسی دیالیزی (پرمیکت، شانت و گرافت)
مقداد قاسمی گرجی

همه چیز درباره کاتتر های ورید مرکزی (CVCs)

فهرست مطالب   کاتتر ورید مرکزی (Central venous catheter) چیست؟ کاتتر لاین مرکزی یا “لاین مرکزی” نوع خاصی از IV (دسترسی وریدی) است. شما همچنین ممکن است نام لاین مرکزی را به نام “کاتتر ورید مرکزی” (CVC)  شنیده باشید. دستگاه دسترسی وریدی مرکزی، به عنوان یک کاتتر قرار داده شده در یک ورید مرکزی قفسه

Read More »

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/vascular/domains/vascularsurgery.ir/public_html/wp-includes/functions.php on line 5420

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/vascular/domains/vascularsurgery.ir/public_html/wp-includes/functions.php on line 5420